background
logotype

                                                            i kako ih koristiti

Utjecaj zvuka na materiju je dokazan i znanstvenim istraživanjima. Nebrojeno puta do sada smo gledali filmove ili videe kako kristali vode reagiraju na zvuk. Naša tijela u sebi nose ogromne količnine vode, kristalnu strukturu koja je medij za sve, i dobro i loše. Mantra čini da učinimo korak prema samome sebi na jedan zdrav način.

Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi na tijelo. Točno kakav utjecaj ima mantra ovisi od njene namjene.

Drevni yogiji su otkrili da svaki organ vibrira na točno određeni način i da je bolest usko povezana sa nepravilnom vibracijom nekog organa. Shvatili su način kako da liječe razne bolesti. A to bi bilo tako da se organ vrati u svoj prirodni način vibriranja dok je zdrav i to pomoću mantri. Za svaki organ postoji posebna mantra. Baš kao i za svaku čakru, ako gledate suptilnije dijelove čovjeka.

Mantre prvo djeluju na um. Um je vibracija, kao i sve u Svemiru. Mantranjem (odnosno meditiranjem) u umu se postiže određena vibracija. Najčešće se želi postići veća suptilnost uma. Što je um suptilniji, to se sve više i više približava Kozmičkom umu i dalje Kozmičkoj (Čistoj) Svijesti.

Meditacija je metoda za postizanje potpunog mira i apsolutne stabilnosti tijela. Meditacija daje snagu, sigurnost i zdravlje svakom pojedincu u skladu s prirodnim zakonima. Ona je otvaranje uma višim stanjima svijesti i oslobadjanje duboko ukorijenjenih stresova u ljudskoj svijesti.


Meditacija na mantru potiče od drevnih Siddhasa ( indijskih mudraca koji žive sami u izolaciji u planinskim spiljama potpuno posvijećeni meditaciji i duhovnosti ) i ubraja se u Mantra yogu. Mantra yoga, kao grana yoge koja se bavi mantrama, upućuje na to da su mantre jednostavan ali u krajnjoj liniji moćan sustav. Mogu je koristiti svi, čak i oni koji ne mogu ići putem Ashtanga Yoga-e koja propisuje pravila Yama-e i Niyama-e. Naravno da bi se dosegao vrhunac u mantra yogi moralna načela Yama-e i Niyama-e na kraju moraju biti prihvaćena, bilo spontano (kroz mantra japa-u) ili njihovim direktnim učenjem.

 U filozofiji Siddhasa, mantra je snaga koja se može upotrijebiti za buđenje naše spiritualne svijesnosti. Osnova meditacije na mantru je zvuk koji može biti čujan i nečujan, odnosno grub i suptilan.

Naziv mantra je izveden iz sanskritskih riječi manana-znači rasudjivanje, razmišljanje, kontemplacija, meditacija i trans-znači zaštita, spas, pomoć, utočište svojstva duha. Mantra bi dakle bila ono sto nas može spasiti ako o tome meditiramo. "Čovjek stvara yantre*, mantre stvaraju Čovjeka. Onaj koji stvara yantre naziva se učenjakom, onaj koji stvara mantre naziva se svecem"
*yantra-instrument, stroj, naprava

Htio bih da naglasim da su svete rijeci, zvuk Boga, ili ime Bozanstva/Boginje mantre. One obično nemaju neko posebno znacenje. Mantra OM se zove pranava i predstavalja maha mantru (velika mantra). Za njen ekvivalent u kršćanstvu bi se mogla uzeti mantra AMIN/AMEN. U najdubljim stadijumima meditacije čuje se upravo zvuk OM. Zbog toga je to mantra sa najvecom energijom i najčesce se koristi, bilo samostalno ili u kombinaciji sa imenom Boga/Božanstva. Božanstva u ovom slučaju predstavljaju odgovarajuće karakteristike Boga, ondnosno odredjene frekvencije koje procesom rezonance prenose svoju energiju sa objekta meditacije (mantra japa = ponavljanje mantri) na subjekat meditacije.
Postoje odredjene mantre koje nemaju nikakvog značenja (bija mantra) ali zato su jako značajne za odredjene energetke centre kojima su ekvivalentne. Npr. bija mantra srčanog centra (chakra) je YAM. Dakle ponavljajući tu mantru mi u stvari dovodimo energiju svom srčanom centru i budimo ga. Smatra se da je čovječanstvo na zemlji upravo na tom nivou budjenja srčane chakre (anahatha chakra).

Najvećom od svih mantri se najčesće smatra Gayatri mantra. Ona je najstarija poznata mantra i smatra se da daje posebnu zaštitu i pročisćenje onome koji je pjeva i onome koji sluša dok se ona pjeva. Kaže se da se ova "pjesma" miru i bozanskoj mudrosti svih bića kreće u jednoj spirali iz srca pjevača šireći se na cijeli univerzum. Mnogi pjevaju ovu mantru rano ujutro, ponavljajuci je 108 puta.

"O majko, koja prožimaš sve tri kale, sve tri loke i sve tri gune, molim Te osvijetli moj inteletkt i rasprši moje neznanje, kao sto blistavo Sunce raspršuje tamu. Molim te učini moj intelekt spokojnim, jasnim i prosvijetljenim."

Da kažem samo da su tri kale-tri vremena, prošlo, sadašnje i buduće; tri loke su tri "svijeta": nebo, zemlja i niža područja; tri gune su tri temeljna svojstva: tamas, rajas i sattva-tromost, aktivnost i uravnotezenost

Namasmarana je ponavljanje imena Božjeg; nama=ime, smarana=prisjećanje. Ova vrsta mantre je vrlo važna na duhovnom putu i može se, u stvari, treba se sprovoditi što češće. Dakle, kako se radi namasmarana? Odaberemo jedno ime Božje, ono ime kojim Mu se obraćamo i osjećamo ga najbližim (Gospod, Isus, Rama, Alah, Krišna, Zaratustra...). Dok udišemo izgovaramo (može i tiho, mentalno) "AUM"; dok izdišemo izgovaramo ime koje smo odabrali. Ova vrsta mantre ispunjava um imenom Božjim. Treba biti uporan i izdržljiv u njenom ponavljanju.

 

O znacaju mantre - Satyananda

VRIJEDNOST MANTRE

Kada netko primi mantru od svog Gurua i kada uspostavi vezu sa Guruom, on prima zvuk velike moći. Osobna mantra je jedna od najdragocijenijih stvari u životu. Sve vas može izdati, ali vaša mantra neće nikad. Ne promatrajte to sa religioznog stanovista. Mantru morate promatrati sa praktične strane gledišta.

Baš kao da sijete sjeme, mantru morate da zasijete duboko unutra tako da će ona, tijekom vremena, prožeti čitavo vaše biće. Svako jutro prije nego što počnete vaše dnevne aktivnosti, i naveče, prije no što odete u krevet, treba da ponavljate svoju mantru. Uzmite svoju Malu (brojanicu) i sijednite mirno u jedan do udobnih meditativnih položaja. Kralježnica treba da je uspravna i ravna, oči blago zatvorene. Držite Malu blizu srca (ovo nije presudno, Malu možete držati kako vam odgovara u tom trenutku, iako je najbolje kraj srca) i svaki put kada izgovorite mantru pomaknite kuglicu. Mantra može da se ponavlja mentalno ili glasno. Ako vam je um uznemiren, ponavljajte mantru glasno. Ako je dovoljno miran i tih, izgovarajte mantru mentalno, bez pomicanja usnica i ispuštanja zvuka.

Uvijek počinjete okretanje Male od prve kuglice poslije Sumeru (točke gdje je Mala sastavljena). Pretpostavimo da je vaša mantra "Om Aim Namah", svaki put kada izgovorite "Om Aim Namah", pomaknete jednu kuglicu (osim ako vam Guru nije savjetovao drugačije). Tako ponovite mantru 108 puta, pomičući kuglice svaki put kada je izgovorite. Kada završite jedno obrtanje Male okrenite Malu u ruci i počnite drugi ciklus. Nikada ne prelazite preko Sumeru. (Znači okrenete u suprotnom smijeru od onog ka kojem ste išli. Kao da se kada dodjete do Sumeru vraćate unazad.)Na ovaj način prakticirate onoliko ciklusa koliko vam vrijeme dozvoljava. Ako možete posvetiti desetak minuta vježbi, to je odlično, ali ako ne možete više od pet minuta i to je takodjer dobro. Postupno, tijekom vremena, možete povećavati broj ciklusa i vježbati, ali ne duže od sat vremena svaki put.

Kada ponavljate mantru ne treba da bude tenzije i potiskivanja. Pustite um da bude slobodan. Cilj ponavljanja mantre nije razvijanje koncentracije već povlačenje čula i smirivanja uma. Cak i ako prakticirate bez koncentracije, mantra će činiti svoje. Poslije odredjenog vremena primijetit ćete da je vaš um došao do točke objedinjenosti sam od sebe. Nije potreban nikakav napor sa vaše strane.

Oni koji pate od nervoze, straha, zabrinutosti i drugih akutnih mentalnih pojava treba uvijek da imaju sa sobom Malu od 27 kuglica. Uvijek kada su slobodni, čak i ako im je to samo nekoliko minuta pred ručak, nakon večere, dok razgovaraju sa nekim, dok čekaju autobus ili vlak, ili dok gledaju televiziju, mogu mentalno ponavljati mantru.

Vježbajte mantru uvijek kada ste besposleni, tijekom dana ili noću, bilo da mislite na osjetljive ili nevažne stvari. Ako svoj um zaposlite mantrom uvijek kada je slobodan, ubrzo ćete primjetiti da on više ne luta kao skitnica. Um sada ima bazu, točku na koju se može vratiti. Putem ove jednostavne vježbe može se izazvati velika transformacija mentalnog stanja. Mantra je vrlo moćno sredstvo za rukovanje svim manifestacijama uma.

Tijekom života ste mislili i mislili, skoro neprekidno, i ako ispitate svoje misli zaključit ćete da je njih 99% bilo nepotrebno. Zamislite samo koliko je mnogo mentalne energije bačeno uzalud na sve te nepotrebne misaone procese. Da ste imali bazu na koju biste usmijerili svoj um, imali biste jaku volju, koncentriran um i mnogo vitalnosti. Sada, ako shvatite da vaše razmišljanje troši energiju a da je mantra konzervira, tada ćete shvatiti u čemu je tajna mantre.

Dakle, kada jednom imate mantru kojoj je Guru dao snagu, ona će odmah početi da mijenja tijek vašeg života, ako je prihvatite srcem i umom i upražnjavate je svakodnevno. Svaki put kada sijednete da vježbate, sjetite se svog Gurua i na kraju vježbe sjetite ga se opet. Dok vježbate držite oči sklopljene i opustite tijelo i um. Zaboravite svoje ime, dom, svoju okolinu. Samo ponavljajte mantru, uronite sebe u nju i postanite sama mantra.

KAKO SE UPOTREBLJAVA MALA

Namjena Male je da vašu svijest drži na vježbi. Ponekad možete toliko da uronite u misli da zaboravite šta radite. Samo onda kada završite jedan kompletan ciklus okretanja Male vaša pažnja se vraća na vježbu. Mala se takodjer upotrebljava kao pokazatelj koliko ste vježbi uradili.

Mala uvijek treba da se drži  u desnoj ruci, izmedju vrhova palca i domalog prsta (prstenjaka). Srednjim prstom pomičemo kuglice, a kažiprst i mali prst nemaju nikakvog kontakta sa Malom. Malu pomičete prema dlanu. (Ako je ovo teško u početku, vježbajte, a možete Malu držati i srednjim prstom i pomicati kuglice sa palcem u početku). Kada ste stigli do Sumeru završili ste jedan ciklus. Okrenite Malu prstima i nastavite drugi ciklus.

Tradicionalno, Mala se uvijek drži ispred srca. Lijeva ruka je skupljena i leži u krilu okrenuta na gore da bi pridržavala donji kraj Male da se ona ne bi umotavala i mrsila. Ako vam više odgovara, vaša desna ruka može biti položena na desno koljeno i mala može da leži na podu.

VRSTE - TIPOVI MALA

tulsimala2

mala1

Za mantra meditaciju trebalo bi da imate Malu od 108 kuglica. One moraju biti nanizane na čvrstom pamučnom koncu na kome su vezani čvorovi izmedju svake kuglice. Najčesće upotrebljivane Male su Tulsi, Rudraksha, Sandalovina, Koral i Kristal.

Tulsi kuglice se prave od stabljike Tulsija koje su duboko poštovane zbog njegovih psihičkih svojstava. Tulsi ima jak i pročišćavajuci efekt na emocije i umirujuće djeluje na um. Tulsi je jedan od najboljih medijuma za vježbanje mantre.

Rudraksha, sjeme jednog voća iz džungle, je druga najčešće upotrebljavana Mala. Ona nije toliko osjetljiva na psihičke stvari i nema restrikcije u pogledu njene upotrebe. Rudraksha pospješuje cirkulaciju krvi i funkcije kardiovaskularnog sustava i smanjuje visok krvni tlak.

Sandalove Male su ugodnog mirisa i sadrže umirujuće i zaštitničke vibracije. One su osvježavajuće i dobro čine onima koji imaju bilo koju vrstu kožnih bolesti.

Koralne Male upotrebljavaju oni koji imaju ekceme, lišaj, svrab itd. ili mentalne poremećaje kao sto su shizofrenia i neuroza.

Kristalne Male imaju psihička svojstva i upotrebljavaju se za vrlo visoku tantričku sadhanu.

.

PRAVILA VJEZBE

- Kada ste jednom dobili mantru od svog Gurua ne treba je nikada mijenjati, osim ako vam to sam Guru savjetuje.

- Mantra je apsolutno lična i ne treba je nikome reci.

- Mantra se može ponavljati u bilo koje vrijeme i na bilo kom mjestu, iako je najbolje vježbati u odredjeno vrijeme svakog dana, bilo ranu ujutro nakon asana i pranajame ili navece prije spavanja.

- Mantra se može ponavljati sa ili bez Male u bilo kom položaju, ali kad vježbate ujutro ili pred spavanje, najbolje je ako vježbate sa Malom u meditativnom položaju sa zatvorenim ocima.

- Odjeća treba da je komotna i udobna. Mnogi ljudi su osijetili veću stabilnost i smirenost ako pokriju glavu i ramena geru dhotijem za vrijeme vjezbe.

- Ne pokušavajte da se koncentrirate dok prakticitate mantru jer cete tako samo izazvati napetost.

- Ponavljajte mantru brzo ako je um uznemiren, a polako ako je um opusteniji. Ako ste pospani ponavljajte mantru glasno.

- Mala koja se upotrebljava za mantra sadhanu ne treba da se nikada nosi oko vrata ili da je daje drugim ljudima.

- Kada se ne upotrebljava treba da se čuva u posebnoj torbici (vrecici).

- Malu koju je Guru dao učeniku za vrijeme inicijacije treba prvenstveno da se upotrebljava u odnosu na sve druge Male.

- Mala koja je dobijena iz Guruovog Ashrama i koja je napravljena od strane učenika je zbog toga bolja u odnosu na sve Male koje su dostupne na drugim mjestima.

Knjizica o mantra inicijaciji"

- Satyananda Ashram Grcka -


„Na početku stvaranja nije bilo ničega, samo Sunyakash, ništavilo, praznina, bez ikakve atmosfere. Iz tog ništavila, koje se u nekim jezicima joge zove Hiranjagarba, materica Brahmana, prva stvar koja je započela bila je Nada, zvuk. U toj Nadi bila su tri kvaliteta: A, U i M, ili kako se to obično intonira - OM. Iz ta tri kvaliteta, ili trojstva, začeti su kvaliteti: Satva, Rajas i Tamas. Zatim su iz tog začeti elementi: eter, vazduh, vatra, voda i zemlja. Ovaj fizički oblik univerzuma sastavljen je samo od tih pet elemenata i kada jedan od njih nedostaje, nastupa smrt. Ne možemo živjeti samo sa četiri elementa. Svih pet elemenata treba da su u harmoniji, tada živimo bez bolesti i nemira. Eter je prostor, bilo u našem fizičkom tijelu ili univerzumu, pun Prane, vitalne energije. Vazduh je svako kretanje koje prenosi energiju unutra i napolje. Vatra je toplota, svi metabolički procesi u organizmu. Tečnost je voda, krv, limfa... Zemlja su kosti, svi čvrsti djelovi tijela.

Ta tri zvuka - A, U i M - su simboli početka, sredine i kraja. Taj zvuk je predstavljao eksploziju kosmičke svijesti, materice Brahmana, i mi smo djelići te kosmičke svijesti koja je eksplodirala u cijelom kosmosu.

I tako, sve je započelo zvukom, sa riječju. Zato je u Vedama rečeno: NADA RUPA PABRAHMA - 'oblik uzvišenog je zvuk'. A zvuk je sada samo sredstvo komunikacije. Svaki pokret ima zvuk. Svaka riječ ima značenje. Jedna riječ može pomjeriti čitavi svijet. Mnogi vjeruju da je ljubav najveća snaga na svijetu - to nije istina. Pomoću riječi se može uništiti ljubav, i pomoću riječi se ona može izgraditi. Svaka rečenica koja se izgovori utiče na svijest, unutrašnje biće, na dušu drugih. Svaka riječ ima neko značenje. Postoje riječi i rečenice za cvijeće, postoje riječi i rečenice za đecu, za prijatelje, za bračnog druga...za sve i svakoga postoje određene riječi. Isto tako, postoje određene riječi koje utiču na kosmičku snagu, kosmičku energiju. A uticaj riječi je brži od misli. Riječi su već prethodno formulisane i onda misli krenu, onda se misli šalju. Ođe riječ ne znači zvuk, ne znači formulaciju jezika i usana, nego najsuptilnija unutrašnja osjećanja. Misli su manifestacija osjećanja. I zato kažemo: Ne mogu da pronađem riječi da izrazim svoja osjećanja ili svoju zahvalnost.

Dakle, Mantra je posebna riječ koja sadrži veliku snagu i ona treba da se usavrši vježbom. Ta vježba uključuje misli i riječi. To ide otprilike ovako: prije nego što se lijek pušti u upotrebu, naučnici ga prvo ispitaju, provjere, i kada postanu sigurni da taj lijek utiče samo na to i to, isporučuju ga u apoteke. Isto tako Jogiji, Gurui, velike duše, ispitali su određene kosmičke energije, sakupili ih u formu riječi, vježbali ih, usavršili i daju ih, ostavljaju za dobrobit čovječanstva.

Na žalost, u ovom svijetu postoje zajedno i pozitivne i negativne energije. Za ove negativne energije takođe postoje Mantre, a one se mnogo lakše usavršavaju (čista košulja se lako isprlja, a prljavu je teško oprati, to zahtijeva vrijeme). Postoje ljudi koji usavršavaju ove negativne Mantre i zatim utiču na druge. Oni mogu djelovati i na daljinu, povrijediti nekoga. Šalju tu energiju, tu moć, te misli, da privuku, posmatraju... Zato je vrlo važno da posjedujemo neku Mantru, neku moć koja nas definitivno štiti.

Zatim, snagom svoje Mantre smo automatski vođeni ka cilju, ka Oslobođenju. Mantra pomaže da prevaziđemo svoje probleme, čisti psihičke funkcije (kao kad peremo svoju odjeću sapunom i vodom), automatski pročišćava okolinu, bilo kuda da idemo. Mantra nas vodi i ona je stalna veza sa našim Učiteljem. Kad vatra padne na travu, trava gori, i kad vatra padne na travu, trava gori. Isto tako, kad mislimo na svog Učitelja, naša karma gori, i kad Učitelj misli na nas, naša karma gori. Sve teškoće u životu mogu biti prevaziđene pomoću Mantre; u mnogim stvarima za koje mislimo da nemamo snage, možemo uspjeti pomoću Mantre. Ali, ne treba se zavaravati i misliti: primiću Mantru i odmah ću praviti čuda. To je nemoguće. Mantra se mora vježbati, usavršiti, unijeti tako duboko u sebe da bude u mislima, osjećanjima, u riječima. Postoji pet stupnjeva usavršavanja Mantre: pisanje, pjevanje, šaputanje (bezglasno izgovaranje), mentalno i peto, najznačajnije, automatsko, spontano ponavljanje, kada Mantra bez ikakvih napora sama teče.“

Izvor: Paramanand

 ... Jedna Žena je imala jedan ogroman problem. Taj problem je bio toliko težak da nije mogla dalje da živi dok se problem ne riješi...a bio je nerješiv. Niko joj nije mogao pomoći, jedino sto su joj prijatelji savjetovali je da se obrati starom mudracu. On ima rješenje i pomoć za svakog, pa će sigurno i njoj umjeti da pomogne. Otišla je mudracu vidjeći ga kao jedini izlaz. Ispričala mu je o svom problemu i o tome koliko je njen život bezvrijedan ako se problem ne riješi. Rekla mu je i da je on njena poslednja nada i da ga moli da joj pomogne. On joj reče:"Namasmarana, ponavljaj Božje ime nedjelju dana." Ona se malo začudi, te ga upita: "Zar će to riješiti moj problem?". On joj reče: "Vjeruj Bogu i prepusti Mu sve. Moli Mu se ponavljajući Njegovo ime. Budi uporna i izdržljiva, jer neće biti lako kao što izgleda." Ona ode odatle, dosta razočarana jer je očekivala veću pomoć od mudraca, a ovako je njen problem i dalje postojao. Medjutim, pošto nije imala nikakvog drugog izbora, poslušala je mudraca i počela sa namasmaranom...Poslije nekoliko dana se pojavila na vrata mudračeve kuce. Sa njenog vedrog lica sijao je blagi osmjeh. Mudrac je upita:"I, kako je išlo?" Ona mu odgovori: "U pocetku je stvarno bilo teško, kao što si i rekao, počela bih da ponavljam ime, ali bi poslije nekoliko trenutaka misli počele da lutaju negdje drugo. Prisjetila sam se da si rekao da budem uporna i ja sam iznova počinjala, i opet, i opet, sve dok mi se ime Božje nije urezalo na usnama koje su ga mehanički ponavljale. Moj um nije mislio ni na šta drugo osim na Božje ime. Nego, htjela sam da te upitam, šta se desilo s mojim problemom, jer ja više ne mogu ni da se sjetim koji je problem uopšte i bio?" Mudrac joj odgovori: "Tvoj um je ispunjen Božjim imenom, te za problem u tvom umu više nije bilo mjesta. Problem je potpuno nestao iz tvog uma, jedinog mjesta gdje je ikad i postojao.

          MATRA OM

mantre1

   Indijska mistička i filozofska misao prožeta je mantrom OM. Ona se pominje u Upanišadama, Tantri, Puranama, Samkhji i posebnim starim tekstovima kao što je Joga Vašišta. OM predstavlja suštinu Sanatana Dharme – Vječnog puta koji je poznatiji kao Hinduizam. OM je takodjer poznat i kao Mahat Mantra ili Velika mantra.

   OM nije direktno spomenut u Rig Vedi, vjerojatno zato što je smatran suviše svetim da bi bio izgovoren ili čak zapisan. OM je prvi put spomenut, mada indirektno, u Jadjur Vedi u stihu 1:1 kao "pranava" – "pjevljivi zvuk" ili "udgita" – "uzvišena pjesma".

   Interesantno je da nije pronađena grafički predstavljena mantra OM u dugotrajnim iskopavanjima tkz. civilizacije indijske doline (smatra se da ova civilizacija datira iz 3000. godine p.n.e. iako je vjerovatno i starija). Razlog vjerovatno treba tražiti u činjenici da su

mantru OM smatrali suviše svetom da bi je na taj način predstavljali. Najstariji opisi mantre OM biće pronađeni u Upanišadama koje, smatra se, predstavljaju suštinu, esenciju znanja i učenja Veda.

   Mandukja Upanišada je posebno posvećena objašnjavanju značenja mantre OM. Ona govori da OM predstavlja sve manifestovano, a opet, ona ima svoje porijeklo u i nemanifestovanom.

   OM se piše kao AUM, a svako slovo ima određenu važnost i značenje.

   OM se takodjer pominje i u drugim Upanišadama kao što su Nada Bindu, Amrita Bindu, Maitri, Katha, Dhjana Bindu Upanišada i druge.

   "OM je iskonski puls univerzuma. On je zvukovna forma Atme." – Maitri Upanišada "Ova mantra OM zaista predstavlja Brahmana (Apsolut). On je najviši. Onaj koji zna njegovo značenje i obožava ga, postiže uzvišeni cilj i zna sve." – Katha Upanišada

   Osim toga, OM se spominje i u Joga Sutrama u kojima ga definira mudrac Patandjali:

   "OM je simbol Išvare." stih 1.27

   Takodjer se spominje i u Bhagavat Giti: "Mantra OM simbolizira Stvarnost. U trenutku smrti ponavljajte OM, i izaći ćete iz tijela i postići uzvišeni cilj."

 Značenje simbola:

Ne samo da vibracija zvuka mantre OM predstavlja četiri nivoa svijesti, već to isto čini i vizuelni simbol:

  • donja linija predstavlja grublji nivo, svijesnost, budno stanje svijesti koje se zove Vaišvanara (A u mantri AUM),
  • centralna linija predstavlja suptilni nivo, nesvjesno i stanje snova koje se zove Taidjasa (U u mantri AUM),
  • gornja linija predstavlja kauzalni nivo, podsvjesno, stanje dubokog sna koje se zove Pradžnja (M u mantri AUM),
  • točka ili bindu predstavlja četvrto stanje, apsolutnu svijest koja obuhvaća, prožima i jeste prethodna tri stanja i zove se Turija (tišina nakon A, U i M u mantri AUM) i
  • luk ispod točke simbolizira odvojenost ovog četvrtog stanja koje stoji iznad, iako uvijek ostaje dio ostala tri stanja; prodiranje do Bindua konačno dozvoljava da osoba dosegne najviše iskustvo koje dolazi nakon budjenja Kundalini.

 

          GAYATRI MANTRA

 mantre2

   Jedna od mantri koje je Swami Satyananda preporučio svima da pjevaju svakog dana je Gayatri mantra. Tradicionalno, Gayatri mantra se koristi da razvije inteligenciju, znanje i mudrost, i da proširi svijest. Gayatri mantri se uče djeca od 8 godina, kada ulaze u period akademskog obrazovanja. Percepcija i pažnja su izoštrene, moć zadržavanja i pamćenja je pojačana i dolazi do rasta inteligencije. U cilju razvijanja svjesnosti, mudrosti i razumijevanja, pjevajte Gayatri mantru 24 puta dnevno, svaki dan.

   Takođe nemojte podcijenjivati moć mantre. Nije potrebno da razumijemo značenje mantre, nego da se povežemo sa vibracijom koja se stvara ponavljanjem mantre. Ako ste u stanju da se povežete sa vibracijom, onda tijekom vremena možete da naučite i na koje točke treba da se koncentrirate za vrijeme ponavljanja različitih mantri. Onda će to postati vrlo dragocijen alat za vaš duhovni rast i razvoj.

24 sloga koja čine Gayatri su:

Om bhūrbhuvaḥ svaḥ tatsaviturvareṇyam

Bhargo devasya dhīmahi dhiyo yo naḥ prachodayāt.

   Gayatri je simbol duhovne svijesti u čovjeku. Ova svijest ima 3 nivoa. – vrijeme kada sviće, kada je potpuno razvijena i kada ulazi u prostor vječnosti. Sunce koje izlazi ujutru simbolizira duhovni život, a sunce koje zalazi naveče simbolizira potpunu materiju svijesti. Kada nema Sunca, svijetlosti, to se zove tamna noć duše po Bibliji, ili Šivaratri, tamna noć Šive, po Hinduistima. Gayatri treba da se viježba za vreme izlaska sunca.

   Poslije nekoliko godina ponavljanja, može se ponavljati mentalno, ali u početku se pjeva naglas. Pošto je ovo vedska mantra, njeno ponavljanje se kontrolira određenim akcentima, ne kao što se ponavlja bilo koja Sanskritska mantra. Po Hindu sistemu, oni koji su čisti vegetarijanci treba da vježbaju Gayatri na Tulsi mali, a ne-vegetarijanci na Rudrakša mali. Prema tome, hinduisti uče ovu mantru svoju djecu kad napune 7, 8, 9 godina; prije toga im nije dozvoljeno da je prakticiraju.

   Vježbanje Gayatri je put ka duhovnom uređivanju. Ima moćne i istovremene efekte na tijelo, um i duhovni život. Kad god vježbate Gayatri, treba da se koncentrirate na oblik Om-a, simbol 4 dimenzije ljudskog postojanja – svijest, podsvijest, nesvijest i supersvijest.

   Gayatri Mantra je najviša ponuda velikih mudraca Indije. To je najmoćnija kombinacija zvukova i riječi, koja funkcionira kao dinamo moći, koji vodi individuu ka uspjehu, prosperitetu i ispunjenju. Ponavljanje i neprestano slušanje Gayatri Mantre čini da vrhovna božja svjetlost zasija u srcu. Koji je veći blagoslov, koja veća moć od one koja osvjetljava stazu i vodi ka cilju?

   Gayatri je mantra koja uništava sve grijehove i daje sve povoljnosti. Gayatri mantre koje su povezane sa različitim božanstvima daju određene rezultate i moći. Gayatri mantra ne samo da da je blagoslov velikog prosperiteta nego i čini osobu primaocem bogatstva i izobilja. Konstantna šravana ( pažljivo slušanje) mantre pjevane od strane tradicionalnih pandita će vam pomoći da primite njen blagoslov.

   Gayatri je namijenjena svim ljudima, jer je njena svrha da pokrene proces izražavanja, da osvijetli različita stanja ljudske svijesti. Svijest je u potpunom mraku, kao u ponoći. Iz te mračne noći dolazi zora, svitanje dana, unutarnja percepcija ili svjesnost počinju da se bude. Ovo je koncept Gajatri mantre.

   Snaga i moć Gayatri mantre

  Gayatri mantra- je upućena energiji Sunca i ima bezgraničnu snagu. To je vibratorna formula koja ima ogromne, uistinu zapanjujuće moći jer je Sunce njeno vladajuće božanstvo. Gayatri je Majka Veda, ona štiti svakoga koji je ponavlja i prisutna je gdje god se pjeva njena mantra.

   Gãyatrì mantra je univerzalna molitva kojom se ne traži ni oprost ni milosrđe, već se moli za čist i bistar intelekt u kojem bi se bez iskrivljavanja mogla odraziti Istina. Baba je rekao da se njome mogu jednako koristiti i muškarci i žene svih podneblja i svih vjera. Ona priziva uzvišenu silu sadržanu u Suncu i u tri svijeta da probudi i ojača inteligenciju, kako bi mogla voditi čovjeka kroz intenzivnu duhovnu disciplinu – sãdhanu do konačnog uspjeha. Ona daje beskrajnu snagu da prevladamo sve poteškoće i vodi nas do mira i blaženstva. Ništa nas toliko ne pročišćava na Zemlji kao ova mantra. Gãyatrì je Majka Veda i ona uništava grijehe. Ponavljanje gãyatrì mantre daje plodove kao i recitiranje svih četiriju Veda. Ta mantra ponavljana tri puta svakog dana donosi veliku sreću- kalyãna. To je najuzvišenija vedska mantra koja uklanja strah i sve bolesti, daruje savršeno zdravlje, ljepotu, snagu, vitalnost, magnetsku auru lica (sjaj Brahme), uništava karmu i blagoslivlja nas oslobođenjem!

   Onaj tko ponavlja Gayatri, ne mora ponavljati niti jednu drugu mantru!

Om Bhur Bhuvah S(u)vah

Tat Savitur Varenjam

Bhargo Devasja Dhimahi

Dhijo Jonah Praćodajat

OM : Para Brahman

BHUR : Bhu Loka ili fizički plan. Također se odnosi na tijelo sačinjeno od pet elemenata ( panjča bhutas ). Tih 5 elemenata čine Prirodu ( Prakriti ).

BHUVAH : Bhuvah Loka ili srednji svijet. Bhuvah je također Prana Šakti. No ipak tek prisutnost Prađnjane omogućuje Prana Šakti da oživi

tijelo. Na to se odnosi ova objava iz Veda – Stalna potpuna svjesnost je Brahman ( Prađnjanam Brahma ).

S(U)VAHA : Svarga Loka ili Nebo, Zemlja Bogova

TAT : To, Paramatma, Bog ili Brahman

SAVITUR : Ono iz čega je sve ovo rođeno

VARENJAM : Dostojan obožavanja

BHARGO : Zračenje, duhovni sjaj, bljesak, svjetlo koje nam daruje mudrost.

DEVASJA : Božanska stvarnost

DHIMAHI : Mi meditiramo

DHIJO : Buddhi, intelekt

JO : koji

NAH : naš

PRAĆODAJAT : obasjava, prosvjetljuje

 

OM MANI PADME HUM  MANTRA

mantre3mantre4

Avalokitesvara Mantra—OM MANI PADME HUM

Tibetanski Budisti vjeruju da izgovaranje mantre Om Mani Padme Hum na glas ili u sebi samome sebi zaziva snažnu dobronamjernu pozornost i blagoslov Chenrezing, utjelovljenja samilosti. Gledanje ispisane mantre ima jednak učinakmantre4. Često je možemo naći uklesanu u kamenu, kao i na mjestima koja se mogu slobodno i jasno vidjeti.

Vrtložni pisani oblik mantre oko Mani kotača (ili molitvenog kotača) vjeruje se da daje istu dobrobit kao i izgovaranje mantre, i Mani kotači i veliki kotači sa milijunima primjeraka mantre unutra, mogu se pronaći u zemljama pod utjecajem Tibetanskog Budizma.

MOLITVA KOTAČA—Duhovna tehnologija Tibeta

Rečeno je da su sva učenja Buddhe sadržana u ovoj mantri: Om Mani Padme Hum koje ne mogu biti prevedene u jednostavne fraze ili rečenice.

To je čini prikladnim, mislim, reći nešto o mantri, tako da ljudi koji žele da je koriste u svojoj praksi meditacije mogu imati osijećaj za ono što rade, a ljudi koji su samo znatiželjni će razumijeti malo bolje što je ta mantra i zašto je toliko važna Tibetanskim Budistima.

Mani mantra je najkorištenija od svih budističkih mantri i otvorena je za svakog tko se osijeća nadahnuto prakticirati ju- jer ne zahtijeva predhodnu inicijaciju lame(majstora meditacije)

Šest slogova mantre , kao što se često izgovara od tibetanaca- Om Mani Padme Hum- ovdje su napisane u tibetanskoj abecedi:

mantre5

Čitajte slogove s lijeva na desno

Mantra je nastala u Indiji i kada se preselila iz Indije u Tibet, jer su neki zvukovi indijskog sanskrtskog jezika teški tibetancima za izgovor.

Samoglasnik sloga HU, krajnji suglasnik u tom slogu se često izgovara „ng“ kao u „pjesmi“-Om Mani Padme Sung. I još jedna komplikacija: slog Pad se izgovara Pe(peh) od mnogih  tibetanaca.

Sanskrt---Om Mani Padme Hum--Mantra Avalokitešvare

Tibetanski—Om Mani Peme Hung—Mantra Chenrezig

ISTINSKI ZVUK ISTINE

Stara priča govori o sličnom problemu. Odani meditant, nakon godina koncentriranja na odredjenu mantru je postigao dovoljno uvida za početak podučavanja. Studentova poniznost je bila daleko od savršenog, ali učitelji u samostanu nisu bili zabrinuti.

Nakon nekoliko godina uspiješnog učenja napustio je meditatora bez ikakvih pomisli da bi dalje učio od bilo koga; ali čuvši o slavnom pustinjaku koji je živio u blizini, prilika je bila previše uzbudljiva da bi ju propustio.

Pustinjak je živio sam na otoku na sredini jezera, tako da je meditant angažirao čovjeka sa brodom da vesla do otoka. Meditant je bio veoma uljudan i pun poštovanja prema starom pustinjaku. Dok su dijelili čaj napravljen od začinskog bilja meditant ga je pitao o njegovoj duhovnoj praksi. Starac mu je odgovorio da nije imao duhovnu praksu osim mantre koju je ponavljao cijelo vrijeme na sebi. Meditant je bio zadovoljan, pustinjak je koristio mantru koju on koristi- ali kada je pustinjak počeo izgovarati mantru naglas, meditant je bio užasnut.

„Što nije u redu?“ upitao je pustinjak.

„Ne znam što da kažem. Bojim se da ste izgubili cijeli život! Vi izgovarate mantru pogrešno!“

„Oh, Bože! To je strašno. Kako bih je trebao izgovarati?“

Meditant je izrekao točan izgovor i stari je pustinjak bio vrlo zahvalan, tražeći da ga se ostavi u miru tako da može početi odmah s ispravnim načinom. Na putu natrag preko jezera, meditant, sada potvrdjen kao vrstan učitelj, razmišljao je o tužnoj sudbini pustinjaka.

„To je tako sretno što sam došao. Barem će imati vremena malo ispravno vježbati prije no što umre.“ Upravo tada je primijetio da brodar izgleda malo šokirano, i okrenuo se i ugledao pustinjaka kako stoji na vodi, uz brod.

„Ispričavam se, molim vas. Ne želim vas gnjaviti, ali sam opet zaboravio točan izgovor. Biste li ga, molim vas, ponovili za mene?“

„Očito vam ne treba“ promucao je meditant; ali je starac ustrajao u svom zahtijevu dok meditant nije popustio i izgovorio mu onako kako je mislio da mantru treba izreći.

Stari pustinjak je vrlo pažljivo izgovorio mantru, polako, opet i iznova, dok je hodao preko površine vode natrag na otok.

*****

„Ne postoji niti jedan aspekt od 80-4000 dijelova Buddhinih učenja koji nije sadržan u Avalokitešvarinoj šest slogovnoj mantri „Om Mani  Padme Hum“, i kroz te kvalitete „Mani“ su hvaljeni kroz sutre i tantre…Bili sretni ili tužni, ukoliko uzmemo „Mani“ kao naše utočište, Chenrezig nas nikada neće napustiti, pojavit će se spontana pobožnost u našim glavama i Veliko Vozilo  napora bit će ostvareno.“-  -- Heart Treasure of the Enlightened Ones                   

Ljudi koji uče o mantrama, naravno, žele znati što to znači, i često će pitati za prijevod na engleski ili neki drugi zapadni jezik. Medjutim, Om Mani Padme Hum stvarno ne može biti preveden u jednostavne fraze ili čak nekoliko rečenica.

Sva Dharma se temelji na Buddhinom otkriću da je patnja nepotrebna: poput bolesti, ponekad se stvarno moramo suočiti da patnja postoji, možemo ići dublje i otkriti što je uzrok, i kada otkrijemo da uzrok ovisi o odredjenim uvijetima, možemo istražiti mogućnosti otklanjanja tih uvijeta.

Buddha je podučavao vrlo mnogo različitih metoda uklanjanja uzroka patnji, metode koje su primjerene vrlo različitim uvijetima, vrstama i sklonostima patnji bića.Za one koji su imali sposobnost da razumiju, on ih je učio najmoćnijem načinu, metodama koje se temelje na suosijećanju. To je poznato kao Mahayana ili Veliko Vozilo, jer prakticira dobrobit za sva bića, bez pristranosti. To je usporedio sa ogromnim brodom koji nosi sva biću u univerzumu preko mora patnje.

U Mahayani Buddha je otkrio mogućnost koja vrlo brzo dolazi u korist svih bića, uključujući i sebe, ulaskom izravno u budnom stanju svijesti, ili Buddhe, bez odlaganja. Opet, postoje različiti načini postizanja toga, ali najmoćniji su a u isto vrijeme i najdostupniji načini, povezati svoj um sa umom Buddhe.

U praksi vizualizacije, samo zamislite sebe da ste Buddha, u ovom slučaju Buddha Suosijećanja, Chenrezig. Zamijenite misli o sebi kao sebi sa mislima o sebi kao Chenreziga , te postupno smanjujte ili eventualno uklonite fikciju kao sebe o sebi, koja se proširuje u ljubaznost, ljubav i suosijećanje prema sebi i drugima(drugim riječima, sebe promatrate kao da promatrate nekog drugog), tvoja inteligencija i mudrost će ojačati, omogućujući vam da vidite jasnije što netko uistinu treba i poboljšat će komunikaciju s njima sa jasnoćom i točnošću.

U većini religijskih tradicija jedino se moli božanstva tradicije sa nadom dobijanja blagoslova, koji će na neki način donijeti korist. U Vajrayana budističkoj tradiciji, medjutim, blagoslov i moć i superlativ kvalitete prosvijetljenih bića se ne smatra da dolazi iz vanjskih izvora, već se vjeruje da je urodjena, i da su to aspekti naše vlastite iskonske prirode. Chenrezig i njegova ljubav i suosijećanje su u nama….

IZVOR: http://www.dharma-haven.org/tibetan/meaning-of-om-mani-padme-hung.htm

O ZNAČENJU: OM MANI PADME HUM

Dragulj u lotosu ili pohvale dragulju u lotosu

Od Njegove Svetosti Tenzin Gyatso Četrnaesti Dalai Lama u Tibetu

Vrlo je dobro recitirati mantru Om Mani Padme Hum, ali dok se to radi, mora se razmišljati o njenom značenju, što znači da je značaj šest slogova veliki i ogroman. Prvi, OM, je sastavljen od tri čista slova A, U i M. Ona simboliziraju praktikantovo nečisto tijelo, govor i um; oni takodjer simboliziraju čistoću i uzvišenost tijela, govora i uma Buddhe.

Može li se nečisto tijelo, govor i um pretvoriti u čistoću tijela, govora i uma, ili su oni u potpunosti razdvojeni? Svi Buddhe si iskušali da budu poput nas, a tada su u ovisnosti o putu postali prosvijetljeni. Budizam ne tvrdi da postoji itko tko je od početka slobodan od pogrešaka i ima sve dobre kvalitete. Razvoj čistog tijela dolazi iz potpunog napuštanja nečistih obrazaca i njihovih pretvaranja u čistoću.

 Kako to učiniti? Put je naznačen u iduća četiri sloga. MANI, što znači biser, simbolizira faktor altruističke metodologije. Namjera je postati prosvijeljen, suosijećajan i biti ljubav. Baš kao što je dragulj sposoban za uklanjanje siromaštva, tako je altruistički um sposoban za uklanjanje siromaštva, ili poteškoća, cikličkih egzistencija i pustinjačkog mira. Isto tako, baš kao i dragulj, ispunjava želje živih bića, tako da altruistička namjera postati prosvijetljen ispunjava sve želje osijetljivih bića.

Dva sloga , PADME, što znači lotos, simbolizira mudrost. Baš kao što lotos raste iz blata, ali se ne prlja nedostatcima mulja, tako je mudrost u stanju staviti vas van kontradikcija, gdje kontradikcije imaju namijeru biti ukoliko nemate mudrosti. Tu je mudrost prihvaćanja prolaznosti, mudrost realizacije samodostatnosti i samo-praznine, mudrost koja shvaća prazninu dualnosti( tj. razliku koju čini osoba izmedju subjekta i objekta)i mudrost da shvaća prazninu inherentne egzistencije. Iako postoje mnogi tipovi mudrosti, najvažnija je mudrost shvatiti prazninu.

Čistoća se mora postići sa nevidljivim jedinstvom metoda i mudrosti, simbolizirano zadnjim slogom, HUM, koja ukazuje na nedijeljivost. Prema sutra sustavu, način nedijeljivosti i mudrosti se odnosi na jednu svijest u kojem se nalazi potpuna forma obje mudrosti i metode kao jedne nediferencirane osobe. Što se tiče sjemena slogova osvajača Buddha, HUM je sjemenski slog Akshobhya- nepokretnog, ravnomjernog, koji ne može biti ničim uništen.

Tako da šest slogova, OM MANI PADME HUM, podrazumijeva medjuovisnost kroz praksu nedijeljivog jedinstva metoda i mudrosti., možete transformirati svoje nečisto tijelo, govor i um u čisto tijelo, govor i um Buddhe. On je rekao da ne treba tražiti Buddastvo van sebe, tvari za postizanje tog stanja su unutar vas. Kao što Maitreya kaže u svom Uzvišenom CONTINUUM OF GREAT VEHICLE (UTTARA TANTRA) sva bića, naravno, imaju Buddha prirodu u svom kontinuitetu. Imamo u nama sjeme čistoće, esenciju One Gone Thus (TATHAGATAGARBHA),što će učiniti da budemo transformirani i potpuno razvijena Budastva.

(Iz predavanja Njegove Svetosti Dalaj Lame iz Tibeta u

Kalmičkom mongolskom budističkom centru, New Jersey.)

 Prepisao Ngawang Tashi (Tsawa), Drepung Loseling, MUNGOD, Indija

http://www.sacred-texts.com/bud/tib/omph.htm

BIJELA TARA MANTRA

207.White tara

wtara

Om tare Tuttāre Ture Mama Ayuḥ Punya Jnana Puṣtiṃ Kuru Svāhā

Bijela Tara je povezana sa dugim životom: Ova mantra se obično pjeva sa odredjenom osobom u umu. To je još jedna reprezentacija suosijećanja, prikazana je kao biće sa sedam očiju , na dlanovima, tabanima i njezinu čelu i simbolizira budnost i milosrdan um.

ZELENA TARA MANTRA

zelenatara

OM TARE TUTTARE tura SOHA Tara Mantra

se često koristi za prevladavanje fizičkih, mentalnih i emocionalnih blokada te blokada u odnosima. Zelena Tara je vrlo aktivna i prisutna je kako bi pomogla svim bićima . Jedino što je potrebno je da otpustimo i oprostimo, otpustimo sva prianjanja i ne držimo se odredjenog ishoda, jer to stvara nezadovoljstvo i uznemirenost, pogotovo ukoliko se radi o drugim ljudima.

***********************

---Naravno, tu su i brojne druge mantre, svaka ciljano ima odredjenu svrhu i služi za dobrobit, potaknut će pozitivne promijene u vašem, svačijem životu i otvoriti nove mogućnosti. Ukoliko izaberete ući u taj čarobni svijet zvuka, podrške, razumijevanja i mudrosti….

        

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates