background
logotype

                           'Bog je svijet uredio geometrijski'

fraktal1

"Iz cijelog cijelo nastaje,

Kada se od cijelog oduzme cijelo,

Ono i dalje cijelo ostaje"

Fraktali - Zivot kao Hologram

Fraktali su geometrijski oblici, konačne površine i beskonačnog opsega, koji sadrže spektar beskrajno opetovanih istoznačnih struktura. Cjelina se odražava u svakom pojedinom dijelu. Svojim bojama i oblicima emitiraju vibracije koje u nama bude osijećaje sklada, mira i ljepote.

fraktal2

Učestalo izlaganje fraktalima smanjuje vrijeme potrebno za opuštanje, poboljšava koncentraciju i uvećava protok energije kroz tijelo, tj. potpomaže održavanju zdravlja ljudskog organizma. Najpoznatiji prirodni fraktali su pahuljice, cvijeće, lišće... Ali i mi sami smo fraktali: dijelić prirode u kojem se ogleda savršenost čitavog univerzuma.

Isceljujuće moći fraktala izviru iz njihovog oblika, strukture i boje. Fraktali su istovremeno generatori, odašiljači i transformatori energije. Njihova sposobnost je da jačaju i uvećavaju specifične frekvencije koje su karakteristične za svaku pojedinu namijeru.

Fraktali djeluju po principima vibracijskog iscijeljivanja - mi se usklađujemo sa vibracijama koje odašilju fraktali - sa čistim vibracijama univerzalnog životnog polja.

Još je antički astronom i matematičar Apolonije uvidjeo da unutar jedne kružnice možemo upisati beskonačno mnogo manjih kružnica koje se dodiruju i time uveo fraktale u matematiku. Kasnije, fraktalna struktura pominje se u 17. stoljeću u Lajbnicovim radovima.

 Otac fraktala

U 19. i početkom 20. stoljeća razni matematičari se bave crtanjem i proučavanjem fraktalnih oblika. Tada su nastale Kohova pahuljica, trougao Serspinskog i tepih Serspinskog, Hilbertova kriva. Tek razvojem računara ova umjetnička oblast matematike mogla je da dođe do izražaja.

Benoa Mandelbrot, kojeg smo ranije spomenuli, smatra se ocem fraktala. On im je osim definicije 1975. godine podario i ime – latinski fractus znači razlomljen, slomljen, polomljen. Ovaj sjajni matematičar rođen je 1924. u Varšavi. Danas živi u Americi, član je više akademija nauka i umirovljeni profesor na Univerzitetu Jejl. Koliki je njegov značaj za doba u kojem živimo govori činjenica da je  Mandelbrotov skup najpoznatija slika proizišla iz matematike našeg doba i može se apsolutno smatrati kulturnom ikonom ovog vremena.

Fraktale obično definiraju kao geometrijske oblike, koji mogu biti podijeljeni u dijelove, od kojih je svaki minijaturna kopija cijeline. Oni su vizuelne projekcije matematičkih formula. Fraktali danas pripadaju digitalnoj umjetnosti. Iako većina nas o fraktalima misli kao o psihodeličnim vizijama to je samo jedan kut sagledavanja stvari.

Fraktale proučavaju matematičari, filozofi, umjetnici. Oblike fraktala možemo naći u prirodi. U cvijeću, lišću, oblacima, riječnim sustavima, korijenju biljaka, u  galaksijama u svemiru možemo prepoznati frakatale.

Njihove oblike nosimo u krvotoku i bronhijama.

Fraktali su spoj rigoroznih matematičkih pravila i umijetnosti. Koliko znanja nam je doista potrebno iz matematike i filozofije da bismo razumijeli fraktale? Da li bi najpotpunija definicija

fraktala bila „umijetnost nastala iz matematike“?

Za start je potrebno bar osnovno poznavanje matematike i logika za pravljenje formula koju nije teško savladati - neke veoma kompleksne slike nastale su iz prilično jednostavnih formula. Ipak, da bi se napredovalo na ovom polju treba dosta rada i razumijevanja.

Dio i cijelina

Identična slika ove prirodne lijepote ustanovljena je u matematici. Preciznu matematičku definiciju dao je matematičar Mandelbrot "Fraktali su skupovi tačaka čija je fraktalna dimenzija veća nego topološka dimenzija." To su, zapravo, objekti koji, kada se uveličaju, sami sebe sadrže. Kada pogledaš jedan njegov dio, on izgleda slično ili potpuno isto kao početni oblik i takođe je sastavljen od istih takvih oblika sve manjih i manjih do u beskonačnost (ili bar dok priroda ne kaže stop dijeljenju, a za naše oči to je nekada prilično beskonačno).

Sav svijet oko nas i unutar nas je zapravo sastavljen od nekog vida fraktala. Mogli bismo reći čak i da je metodika našeg razmišljanja fraktalna!

Razmislite o tome.

 Gdje ih koristimo?

Danas su fraktali našli iznenađujuće mnogo primjena. U nauci nema oblasti gdje se ne koriste njihove funkcije za opisivanje prirodnih fenomena.

 Oni tu gube svoju slikovitost i postaju puko oruđe za, na primjer, objašnjavanje funkcije dobijene eksperimentom. U fizici su se tako uvukli gdje god je bilo slobodnog mjesta.

Koriste se u seizmologiji, biologiji, pa čak su i u medicini postali poželjna alatka. Naši mobilni telefoni imaju antenu koja je u obliku fraktala i zauzima malo mjesta, ali obuhvaća širok opseg frekvencija. Prisutni su i u grafičkom dizajnu, a sve ih više ima u umjetnosti.

Fantastične, nestvarne slike dobijaju se uz pomoć fraktala uglavnom Mandelbrotovog tipa. U grafičkom dizajnu uz njihovu pomoć dobijaju se realistični prizori iz prirode – planine, oblaci, drveće.

Osnova djelovanja fraktala je vibracija, tj. frekvencija čiji je izvor boja, svijetlost, oblik, broj i struktura fraktala. Od tih elemenata se formira fraktalna slika koja emitira odabranu specifičnu frekvenciju koja je karakteristična za određenu namijenu. Frekvencija se prenosi zakonima rezonance, čovijek se usklađuje - izjednačava sa tom vibracijom, jer lako dolazi u rezonancu sa jačim ili konstantno prisutnim poljima. Ako su to polja sa negativnim djelovanjem koja iscrpljulju životnu energiju, vrlo brzo dolazi do narušavanja zdravlja i vitalnosti. –ovaj tekst je preuzet sa interneta, nepoznat autor

Fraktane dimenzije se mogu koristiti u iscijeljivanju, može se meditirati na njima i mogu uravnotežiti prostor u kojem živite. Odabir boja jednako ima veliki značaj i upotpunjuje ambijent onim uzorkom, odabirom, na koji način želite da prostor odiše, ili mu namijenjujete.

Nalazimo ga u prirodi:

fraktal3

fraktal4

Cijelom Univerzumu, ili kreiramo sami, u različite svrhe. On je dio nas i mi smo dio njega:

fraktal5

fraktal6

fraktal7

fraktal8

Nemjerljive ljepote!!!

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates