background
logotype

 

 

 

 

                      Možete vidjeti njezino lice bilo gdje u svijetu gdje žive kinezi. I ne samo oni. Božica Milosti (Božica Suosjećanja ) Quan Yin je najpopularnije i najraširenije božanstvo kineskog budizma.

violetflsl1

   Njezino puno ime znači : Ona koja promatra patnje svijeta.

        Priča, legenda o Quan Yin

   U drevnoj Kini živio je car koji je imao tri kćeri. Quan Yin je bila najmladja od njih. I njemu najdraža. Izuzetne ljepote, nježna i blaga, čistih osjećaja. Spremna uvijek pomoći kada su je molili za pomoć. I još kao dijete su je poštovali poput božanstva jer je njeno milosrdno srce uvijek pomagalo gdje god je pomoć od nje tražena.

   Bilo joj je ponudjeno od njezinog oca da jednog dana preuzme carstvo, zajedno sa svojim suprugom, medjutim ona je tu čast odbila odgovorivši da ne želi brak i da želi svoj život posvetiti molitvama i učenju.

   Car, njezin otac, kako ju nije mogao privoliti na odluku, organizirao je njezino vjenčanje u roku od mjesec dana. Ona je i na dalje odbijala brak sa obrazloženjem da joj je glas sa neba naložio da mora ostati djevica do kraja svog života.

   Noć prije vjenčanja je pobjegla iz očevog dvora preobučena u sluškinju i nakon dugog i teškog puta stigla do udaljenog samostana gdje je nakon dugih molbi i suza konačno primljena. Nisu prepoznali carevu kćer i nakon grubog odbijanja, kada je izmolila pristanak, morala je raditi sve najteže i najprljavije poslove i trpjeti teško ophodjenje opatica koje je nisu prihvatile. Koliko god se nadala da je konačno pronašla mir i utočište gdje bi vrijeme mogla provoditi u molitvi pokazalo se da to nije tako, opterećivali su je najtežim poslovima sve više i više. Podnosila je to sa mirom, dostojanstvom i nježnošću.

   Jednog dana kada je skupljala drva u šumi srela je tigra. Kada ju je tigar vidio, postao je umiljat i čak dopustio da ga pomiluje. Drugi dan, na istom mjestu je bilo još dvanaest tigrova koji su svi prikupljali drva za nju.

   Drugom prilikom kada je po dvadeseti put nosila kante sa vodom prema samostanu, penjući se uzbrdo, susrela je zmaja koji joj je oteo kante sa vodom. Trčeći prema samostanu zatekla je kućicu koja tamo prije toga nije bila, a na ulazu u kamenom zidu je bilo uklesano : „ Za Quan Yin, vjernu princezu“. U kućici se nalazio zdenac sa prekrasnom čistom vodom i novom napravom za lakše izvlačenje vode.

   No niti to nije bilo dostatno za uljudnije ponašanje opatica, i na dalje je nisu voljele i otežavale su joj na sve načine.

   Nakon izvjesnog vremena u samostan su naiše skupine vojnika carske vojske, tražeći nju. Zapalili su samostan. Opatice su u očaju zavapile za pomoć. Tada im je rekla tko je ona. Nisu joj vjerovale. Odgovorila je da će se pomoliti za njihov spas i da će njena molba biti uslišena. Tako je i učinila. Kako je izgovorila molitvu spustila se jaka kiša koja je u trenu ugasila vatru. Predala se vojnicima i vratila se ocu.

   U carevom dvoru su priredili slavlje u čast njezinog povratka. I koliko god je njen otac neizmjerno volio da bi dokazao svoj autoritet zatražio je od nje da se uda. Na to mu je odgovorila: „Oče, moja ljubav prema tebi je neupitna i bezbroj je puta dokazana. No božji je glas naredio da se ne udajem, već da život posvetim milosrdnim djelima. Kada nebo govori, da li postoji bilo što drugo što, pa čak i princeza može učiniti, osim da se bezuvjetno pokori sili koja vlada ovim svijetom.“

   Te noći, nakon pogubljenja, Quan Yin se spustila u pakao.

   Nikada do tada nije bila tamo i nikada do tada nije vidjela takvu patnju. I nikada do tada to mjesto nije vidjelo takvo svjetlo, jer svakim njenim korakom pratili su je razni miomirisi, bijeli ljiljani su cvali oko nje i tisuće drugih cvjetova. Vladar toga mjesta smrti, kada ju je ugledao, vidio je u njoj pravednu i milosrdnu osobu kojoj nije mjesto u njegovom svijetu i poklonio joj je breskvu, plod besmrtnosti. Tako je ona postala Božicom Milosrdja.

   I do današnjeg dana tisuće i tisuće siromašnih, bolesnih, u patnji i u nevolji joj se mole tražeći spas sa znanjem da ona nikoga ne odbija, nikoga ne osudjuje i nesebično svima dijeli ljubav i blagoslove.

   To je priča o Quan Yin.

   Usko povezane sa Quan Yin je Tara ( Zvijezda), Božica Zaštite i suosjećanja koju obožavaju tibetanci, mongoli, nepalski budisti. Tara je Arhandjeosko Božanstvo te Bodissatwa koji predstavlja čudesne aktivnosti svih Buddha. Po mitu, rodjena je iz suza Avalokiteshvare suosjećanja ili iz njenog vlastitog zavjeta da bude prosvijetljena i ostane žena.

violetflsl10

   Postoje bezbrojne manifestacije Tare, koliko god bićima bilo potrebno, ali je njezino najpoznatije Mirne Bijele Tare koja donosi zaštitu, dug život i mir; i dinamična Zelena Tara koja prevazilazi prepreke i spašava bića u opasnim situacijama.

   Quan Yin je, kako je poznato mnogim budistima, odbila uzaći kao Majstor sve dok cijelo čovječanstvo ne bude oslobodjeno kotača reinkarnacije i njihove suze se ne iscijele. Ona je jedna od suosjećajnih. Njena boja je nijansa ljubičaste, nijansa Ljubičastog Plamena kojeg čuva St. Germain. To je zlatno ljubičasta boja iscijeljenja i zaštite.

………………..

         Reiki Ljubičastog Plamena

 violetflsl2

 je kanalizirala Ivy Moore, dok je meditirala o Quan Yin. Željela je poboljšati i razviti bolji način u iscijeljivanju koristeći Reiki. Dano joj je 40 simbola u tu svrhu. Taj Reiki je nazvala Ljubičasti Plamen i posvetila ga Quan Yin koja ju je nježno uskladila na te simbole koje je primila.

   Taj dogadjaj se zbio 2000.godine.

   Ivy Moore kaže : „ TO nije niti višlji, niti bolji ili noviji ili poboljšani Reiki. Violet Flame Reiki su novi „stari“ simboli. Toliko sam sigurna.

    Kako je pronadjen sustav VFR?

    Šest mjeseci sam svakodnevno molila brojanice mantre Quan Yin: namo Quan shih Yin pu'sa i dekrete VFR. Ta mantra priziva prisutnost Quan Yin sa njenim posvećenikom. Takodjer je iscijeljujuća za srce. Vidjela sam simbole i zapisala ih onako brzo kako sam dobijala informacije. Može zvučati pretjerano jednostavno, ali to je ono što se dogodilo. Nisam tražila nove simbole. Pokušavala sam produbiti svoju duhovnost, postići prosvijetljenost i unaprijediti sebe ponavljajući ovu mantru u grupama od 108 dnevno i onda sam „vidjela“ simbole. Stavljeno mi je jasno na znanje da će oni koji se usklade na ovu tradiciju Reikija sami od sebe shvatiti upotrebu simbola. To će motivirati učenike da meditiraju i rade na produhovljenju sami od sebe. VFR je sustav koji potiče osobu da sluša vlastito unutrašnje/višlje sebstvo dok daje Reiki tretmane.

                   VFR-PITANJA I ODGOVORI

# Imate li objašnjenje  zašto je VFR nova vrsta Reiki energije?

A: VFR nije nov. Kada sam vidjela simbole i osjetila njihovu energiju, odmah sam znala da su stari. To definitivno nije naprednija, bolja, više vibracije ili posebnija vrsta od drugih sustava.

# Koja je razlika izmedju različitih Reiki sustava i ovog?

A: Znam da postoje suprotstavljena mišljenja o ovome. Imam osjećaj da su različiti Reiki sustavi različite facete istog dijamanta. Svi su oni predivni darovi.

#Zašto vam je Quan Yin dala ovu informaciju?

A: Simboli VFR sustava dani su kako bi se dijelili. Naglasak na ovom sustavu je na iscijeljivanje čistim srcem.VFR ponovno nas upoznaje sa dobrotom naše osobne moći spajajući nas sa energijom ljubavi Quan Yin i St.Germaina.VFR i mantra uklanjaju ego i ostavljaju čistoću srca.

# Kada ti ga je dala?

A: Kolovoz 2000.

# Koristiš li simbole VFR zasebno i povremeno ili jednostavno pozoveš Reiki energiju Quan Yin i ne zamaraš se sa simbolima?

A: Dobro pitanje! Ponekad koristim odredjene simbole. Mogu započeti tretman i „vidjeti“ simbol i tada ću ga upotrijebiti. Takodjer ih ponekad vidim izokrenute. Došla sam do zaključka da ako ponavljam mantru NAMO QUAN SHIH YIN PU'SA dok radim , Reiki energija je izrazito pojačana.

# Koliko stupnjeva postoji u VFR i zašto?

A: 4 su stupnja sa 10 simbola u svakom. Podijelila sam ih na 4 stupnja zbog broja simbola. Znam, kada sam ih vidjela, najprije su to bila 22, a preostalih 18 otprilike tjedan dana kasnije. Dok sam gledala simbole energija koja je prolazila kroz mene tjerala me koračati satima. Srce mi je tuklo i nisam se mogla smiriti. Nisam mogla spavati dok nisam iscrtala sve simbole. Bila sam zabrinuta da bi tolika energija mogla biti previše za primatelja. Stoga sam ih podijelila. Ne postoji prava diferencijacija osim one rasporedjivanja energije.

# Radite li inicijacije za sve stupnjeve i u kojem vremenskom periodu?

A:Ne. Uredjujem Internet grupu nazvanu VFR. Na ovom popisu izmjenjujemo se na predavanju uskladjenja. Što se tiče vremenskog razmaka izmedju uskladjenja, obično to prepuštam primatelju. Ako me pitaju za mišljenje ili imaju osjećaj da bi trebali čekati, tada ih ohrabrujem da pričekaju. Smatram da ne bi trebalo biti sumnji kada se prelazi na drugi stupanj.

# Mogu li kasnije inicirati druge?

A: Ako ispravno razumijem pitanje, pitaš, možeš li kasnije proslijediti uskladjenja? Kada završiš 4 stupnja primit ćeš simbol korišten za prenošenje uskladjenja. Ako niste osobno završili učiteljski stupanj neke od Reiki tradicija, preporuča se da ne prenosite uskladjenja na druge. Teško je naučiti „kako“ prenijeti uskladjenje čitajući o tome. Potičem učenike da vlastoručno prime instrukcije kako efektivno prenijeti uskladjenje na druge.

# Kada se uči VFR I stupnja , može li biti kombiniran i podučavan s drugim Reiki tradicijama istovremeno?

A: Apsolutno. Uskladjenje na VFR možete dati zajedno sa bilo kojim drugim sustavom , osim ako to bilo koja druga tradicija brani iz bilo kojeg razloga.

# Postoje li neki odredjeni načini na koje simboli trebaju biti iscrtani?

A: To je pitanje koje su me pitali nekoliko puta. Da budem iskrena, odgovor je  „ne znam“. „Vidjela“ sam simbole, ali nisam vidjela neki odredjeni način kako ih se crta. Mogla bih nešto izmisliti, ali neću. Učenje VFR sustava uključuje snalaženje. Predlažem vam da izgovarate mantru. Predlažem da mantru ponavljate 108 puta dnevno. Ako nakon toga nacrtate simbole, zapamtite kako ste ih crtali. Koristim simbole na različite načine. Mogu ih nacrtati na svojoj koži prstom, kupila sam drvene pločice i ugravirala na njih simbole i kada radim iscijeljenje stavim ih u moju kutiju sa nečim mojim osobnim (ili tudjim, ako radim iscijeljenje za nekog drugog). Mogu takodjer iscrtati simbol na nepcu vrhom svog jezika. Vizualizirajte simbol dok su vaše ruke na području koje treba vašu pomoć. Ili samo napravite Reiki tretman, simboli ne moraju biti upotrijebljeni. Reiki će ići tamo gdje je potreban sa ili bez simbola.

Ljubav i svjetlo“

   Ovaj Reiki sustav ima nježan i suosjećajan dodir i vrlo snažno iscijeljuje i duh i tijelo. Koristi se i za slanje na daljinu.

    Korištenjem reiki kutije uskladjenja mogu biti prenesena odjednom.

     ČUDESNI CVJETOVI IZRASTAJU NA ZLATNOM KIPU U JUŽNOJ KOREJI

   „Cvjetovi koji cvjetaju jedanput u 3000 godina pupaju na glavi starog budističkog kipa“, ustraju u tvrdnji budisti u Južnoj Koreji: „Govoreći da legendarni cvjetovi koji cvjetaju na čelu Quan Yin Suosjećajne“ se jedino pojavljuju kada mudri „Kralj Budućnosti“ (takodjer poznat kao Maitreja,budući Buda—J.T.) dolazi na ovaj svijet, kojeg budistički vodje zovu “DELIGHT koja daje radost neopisivu“;

      „Čudo cvijeća kako se sada zove, dogodilo se u Ehonggyesa hramu“ u predgradju Seula koji je glavni grad Južne Koreje. „Desetine hiljada hodočasnika skupljaju se kako bi vidjeli bijeli cvijet blještavog pozlaćenog kipa Quan Jin“.

    „Quan Yin je nježno budističko božanstvo koje je odbilo ići u Raj (Nirvana-J.T.) zato što je čula vapaje patećeg čovječanstva „Kaže teološki stručnjak dr.Kenneth Ireland (ni u kakvoj vezi sa Cathy-J.T.).   

  „Poznata je po tome da spašava svaku dušu svakoga na Zemlji, ne okrećući ledja nikome“.

   „Mnogi sada govore da bi samostan u Choneggye-sa mogao postati budističkim Lurdom zbog mnogih izliječenja koja su se tamo dogodila“.

    „Po govorenju svećenika  poput niti stabljika raste iz kipa Quan Yin, svaka sa malenim cvijetom ne većim od vrha kemijske olovke. Ovo je prvi puta u 1000 godina  povijesti samostana da su cvjetovi procvali“.

   „Budisti kažu da je vidjeti cvijeće jednako svjedočenju rodjenja Buddhe“, dodaju „Stručnjaci kažu da je nezamislivo da 500 godišnji kip Quan Yin pozlaćivan svake tri godine preko originalnog drveta može proizvesti rastuće cvijeće bez božanske intervencije“.

    „Botanički cvijet u rodu fikusa“, kaže botaničar William Grant, „jednostavno ne postoji način da se ukorijeni u kipu“.

    „Dr.Ireland kaže da se cvjetove smatra božanskima u Indiji, Japanu, i Kini. I vjeruje se da cvjetaju samo prije velikih dogadjaja“.

    „Budistički svećenici trenutno danonoćno mole pred kipom čekajući dogadjaj koji će zauvijek promijeniti čovječanstvo“.

       POSTAVLJANJE QUAN YIN JOSECE

    Autor Donna Powell,RMT sa GRACE LIN

    Ovih dana izgleda da ima puno interesa za Quan Yin. Stoga ćemo raspraviti tko je bila povijesna Quan Yin, tko ona jest i kako postaviti joseke(oltar) kojim bi im odavali počast. Kao i značenje nekih Quan Yin kipova koji se mogu vidjeti i njenih rodjendana.

 Nakratko ćemo dotaknuti izvodjenje mantre sućuti i Zavjeta koje možete ponuditi Quan Yin. Povijesno Jasod Hara (koju mi znamo kao Quan Yin) bila je žena Sidharthe Guatame. On je bio ratnički princ plemena Šakija po onome što danas znamo kao Nepal. Oženili su se kada je oboma bilo 16.Barem 13 godina, vrijeme u kojem su živjeli kao muž i žena, dijelili su život bogatstva i luksuza. Nedugo nakon rodjenja njihovog sina Rahule, Sidharta je ispunio svoju obavezu održanja obiteljske linije i time ispunio ono što se očekivalo od sina i muža. Napustio je obitelj i život koji je poznavao i otišao tražiti prosvjetljenje. Nakon prosvjetljenja kada je postao poznat kao Buddha, Jasot Hara ga je otišla posjetiti zajedno s drugim članovima obitelji. Tražila ga je da postane njegova sljedbenica , što su do tada bili samo muškarci. On je to prihvatio i ona i njegova teta postale su prve budističke posvećenice.

   Quan Yin ima nekoliko titula koje mogu objasniti zašto Reiki praktičari mogu osjećati odredjeni afinitet prema njoj. Njezine titule uključuju: Ona koja čuje vapaje svijeta; Božica dobre sreće; Božica mirnog prosvjetljenja; Božica sućuti; Božica obzirnosti; Uništavateljica prepreka; Božica čaja.

    Ona je iscijelitelj i njene tehnike iscijeljenja zvuče poput onoga što mi znamo poput reikija. Takodjer je poznata kao nježna zaštitnica starih, slabih, majki i djece. Kaže se da je po svojoj smrti kao Jasod Hara čula vapaje onih koji pate i zavjetovala se ostati u samsari kraljevstva tame dok sva svjesna bića ne budu spašena. Kako je postala Bodisattwa kao rezultat svog Zavjeta uzela je ime Quan Yin. Vrlo je jednostavno postaviti joj joseke. Ne smijete nikad imati nešto iznad njega. Njezin joseke mora biti na mjestu gdje nema nimalo golotinje i nikad ne smije biti seksualnih odnosa ispred nje. Osim toga,  samo dvije stvari su potrebne za joseke. Sama Quan Yin i zelena grana u vazi ostavljena njoj. Kip dječaka i kip djevojčice,  koji su sa strane ili ispred nje mogu se dodati.

   Kip Quan Yin trebao bi biti od keramike ili porculana , kao i kipići djece. Stalak za štapiće može se dodati ispred Quan Yin , pri čemu se štapići pale rano ujutro. Dodatna preporuka je lotosov insens. Iako je prihvatljiv i sandal . Voda u vazi u kojoj je zelena grana trebala bi se mijenjati svakog jutra. Prihvatljiva je umjetna grana.

    Legenda kaže da Quan Yin koristi granu poput čarobnog štapića ili žezla kada blagosilja stvari oko sebe pretvarajući loše u dobro. Djeca su joj jedini sluge. Kip koji se koristi za joseke je onaj sjedeće Quan Yin. To je zato da bi joj se ukazalo poštovanje. Facetirana Quan Yin ekvivalent je aeurole oko svetaca-ukazuje na svetost. Ako živite u blizini budističkog hrama mogli bi tamo odnijeti kip Quan Yin kako bi bio blagoslovljen prije pravljenja joseke. U tradicionalnoj umjetnosti Quan Yin se pojavljuje kao prekrasna orijentalna dama sjedeći na ili stajući pokraj lotosovog cvijeta. Posuda ili vaza sa zelenom granom predstavlja rast. Bijeli lotos predstavlja čistoću.

   Quan Yin ima 4 rodjendana. Taivan slavi njen rodjendan 28.3. Njena preostala 3 rodjendana dani su izvodjenja mantri sućuti.

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates