background
logotype

 

 

                           ŠTO JE REIKI ?

                   ŠTO JE REIKI SUSTAV ISCIJELJIVANJA?

reiki

Reiki je Ljubav, i Reiki je čista ljubav.

Reiki je jedna od metoda kanaliziranja iscijeljujuće, suptilne, nepolarilizirane energije božanske prirode.

Reiki je dar od Boga samog. On nije samo sustav iscijeljivanja, to je i način ubrzanja vašeg duhovnog razvoja.

Umjetnost polaganja ruku je drevna, i prirodni je instinkt položiti ruke na ozlijedjeno mjesto.

Ljudski dodir prenosi tu brigu i ljubav.

Ta iscijeljujuća energija je poznata pod mnogim imenima. U Kini se zove chi , u Indiji prana, židovi je zovu ruah. U Japanu se zove Reiki (univerzalna životna energija). Reiki je široko poznat oblik iscijeljivanja ovom suptilnom energijom, bilo da se radi o polaganju ruku, ili u kasnijim stupnjevima, radom sa odredjenim simbolima, ključevima ili aktivatorima odredjenih specifičnih vrsta energije.

Reiki praktičari pristupaju tim energijama na snažniji način, s obzirom da su kroz uskladjenja koja su primili, raščistili blokade i otvorili svoj centralni kanal pojačanom protoku iscijeljujućih energija, i pojačali svoju vezu sa Izvorom.

Reiki ne poznaje vjeroispovijest, rasu,nacionalnost ili bilo koji drugi oblik diskriminacije.

To je metoda iscijeljivanja i tijela i duše.

Kako Reiki ne podrazumijeva vjeru u odredjenog Boga, osoba koja nije vjernik jednako će kvalitetno kanalizirati tu energiju i postizati iscijeljivanja. Medjutim, Reiki vas dovodi do kvantnog skoka u svijesti, dovodi do duhovnih pomaka, novih uvida i shvaćanja, koji su automatski, i pitanje je da li će osoba koja je inicirana i dalje ostati ateista, ukoliko je to bila.

Reiki dovodi duh, tijelo, emocije u ravnotežu. Donosi radost, iscijeljenje, samorealizaciju i cjelovitost u vaše biće, otvara nove dimenzije znanja i podstiče vas u svim oblicima vaših aktivnosti, donosi ljubav i ostvarenje.

Položiti ruke na neku osobu, ili na samoga sebe, doživjeti vibracije čiste ljubavi sa Izvora, doživjeti čudo iscijeljenja, radost u srcu bivanjem dijelom Univerzuma je prekrasan dar.

 

                              Reiki sustav iscijeljivanja

Reiki sustav iscijeljivanja dijeli se na 3 ili 4 stupnja, razlikuje se od jednog do drugog Reiki Učitelja i o njihovom pristupu. Postoje mišljenja da je podjela na 4 stupnja prvenstveno zbog profita učitelja, što je moguće u pojedinim slučajevima, medjutim, ne bih se generalno složila sa tim. Postoji potreba da se treći stupanj podijeli na dva dijela iz čisto praktičnih razloga. Kada učenik savlada rad sa majstorskim stupnjem, proširi svoje znanje i postigne  potrebnu lakoću, frekvenciju, tek kada uistinu bude spreman kvalitetno prenijeti to znanje i umijeće iscijeljivanja,  na one koji se tek uključuju, tada je „zreo“ za 4 stupanj, biti i zvati se učiteljem. Što nije nešto što bi trebalo olako shvatiti, velika je odgovornost kvalitetno nekoga pripremiti, kako bi taj novi praktičar, jednako,  jednog dana, prenio svoja znanja i iskustva narednoj generaciji i time doprinijeo da cjelokupno čovječanstvo bude iscijeljeno, zdravo, cjelovito i ono što uistinu jeste.

Svakim iscijeljivanjem nas samih ili naših klijenata doprinosimo da naš planet, naša Majka Zemlja, Gaja, zajedno sa nama prima iscijeljenja i da nas dijeleći sve darove sa nama, kroz cjelovitost izraza, povede u Novo Zlatno Doba, koje je pred nama.

Osobno, dijelim Reiki na 4 stupnja:

I stupanj – umijeće polaganja ruku, iscijeljivanje dodirom i stjecanje osnovnih znanja o tome kako ljudsko tijelo uistinu funkcionira, učenje o čakrama, auri, upoznavanje o anatomiji koja je od vitalne važnosti, radu pojedinih organa, žlijezdi,kako funkcionira zdravo tijelo i kako se odredjene tegobe manifestiraju. Ne morate biti, i uglavnom i niste, medicinske struke ili liječnici, ali minimum znanja je ipak neophodan. Da biste bili kvalitetni i učinili ono najbolje što možete.

Vi ne morate nužno posjedovati šire znanja, dan vam je izbor. Reiki energija će teći, to je inteligentna energija i zna kuda treba ići čak i ako vi ne poznajete problem, i tako će uvijek biti,vi ne možete niti na koji način učiniti bilo kakvu grešku. Ali, ukoliko želite napredovati, usavršavati  znanje i umijeće, nužno je posvetiti malo vremena svojoj stručnosti. Ako ni zbog čega drugog, tada bar zbog toga da znate o čemu pričate.

Uključuje učenje o početnim tehnikama disanja, što je korisno zbog vašeg uravnoteženja, kao i prve početne meditacije, koje stvaraju temelje za nadolazeće, kroz naredne stupnjeve, koje su zahtijevnije.

Podrazumijeva isto tako lagane vježbe koncentracije i vizualizacije,koje vam koriste sada, medjutim su isto tako temelj za naprednije vježbe.

Nadalje, I stupanj će vas uvesti u svijet „komunikacije“ sa drugim dimenzijama, koja je u pravilu za vas još uvijek očitovana jednosmjerno, medjutim, ukoliko ste osjetljiviji, svakako ćete osjetiti prisustvo i vodjenje, i ono što je za vas u ovom času najbitnije, vaš život se počinje mijenjati,krupnim koracima, na bolje.

II stupanj – Drugi stupanj vas poučava uporabi simbola, zlatnih ključeva koji otvaraju vrata iscijeljivanju na jednoj višoj razini, iscijeljivanju vaših 4 osnovna tijela : fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom . Kroz uskladjenje se spuštaju 3 simbola , svaki ima svoju domenu u iscijeljivanju, u kombinaciji mogu unijeti životne promjene u bilo kom aspektu vašeg postojanja, iscijeliti duboko, trajno i sveobuhvatno i učiniti vaš život kvalitetnim i baš onakvim kakvim biste željeli da on bude.

Reiki II stupnja može unijeti pozitivne promjene i u drugim aspektima, kao što je posao, školovanje, razne ambicije, odnosi, koristi se za pročišćenje i čišćenje osoba, prostorija, poslovnih objekata i raznih drugih situacija. Iscijeljuje prošlost, može djelovati i u prošlim životima, iscijeliti uzroke vaših trauma danas. Možete ga poslati u budućnost, na drugi kontinent, kroz Univerzum, na razne razine postojanja općenito. Možete  pomoći u iscijeljivanju planeta, unijeti ljubav i vjeru, čistu radost gdje god da kročite.

Vaše misli kreiraju vašu stvarnost. Iscijeljivanjem sebe, vaše misli počinju pjesmom odzvanjati svakoga jutra po budjenju, i to će donijeti osmjeh vašoj okolini, obitelji, prijateljima, gradu i planetu.

Kroz Reiki II stupnja, osim upoznavanja sa simbolima, njihovom uporabom, učite i  proširujete osnovna znanja iz I stupnja i upotpunjujete vaše iscijeliteljske tehnike. Stječete nove uvide i nove načine djelovanja.

Energije Reikija II stupnja možete slati na daljinu, koristiti u iscijeljivanju raznih bolesti, bez da ste prisutni fizički.

Jednako djeluje, na kvaliteti se ne gubi ništa, sve je vodjeno i morate biti svjesni, vaši vodiči su tu, uvijek uz vas, da vas upute, da vam pomognu i isprave greške koje ste moguće napravili. Vaša komunikacija sa njima iz dana u dan postaje sve bolja. I počinjete uvidjati da se niti jedna stvar ne dešava slučajno, čak niti ovi redovi koje sada čitate, da sve globalno ima veću svrhu i da počinjete razumijevati da iza svakog vašeg nastojanja postoji neki drugi, viši plan koji vas usmjerava kako biste stasali u ono što vi uistinu jeste, samo ste to kroz dugi niz inkarnacija  zaboravili.

III stupanj – Treći stupanj još više proširuje vaša stečena znanja, upotpunjujete shvaćanja na koje sve načine vaša tijela djeluju i medjudjeluju sa drugima, situacijama, mjestima i šire.

Ovom prilikom upotpunjujete svoje iscijeljivanje sa još jednim, Majstorskim simbolom, kojem je namjena iscijeljivanje vaše duše, što je neizmjerno bitno, i koji pojačava djelovanje svih ostalih simbola.

Vaše umijeće iscijeljivanja je sada mnogostruko pojačano, vaše percepcije se brzo razvijaju, sposobni ste učiniti stvari za koje niste znali niti da postoje. Savršeno uskladiti sve aspekte u svom životu, po svojim standardima i biti cjelovito biće.

Stječete nova znanja načine komunikacije, vaše meditativne tehnike su sada puno složenije, nemate nikakvih problema sa koncentracijom, vizualizacijom i sve to upotpunjujete sa novim razinama poimanja i rada.

IV stupanj- učiteljski stupanj- dobijate znanje učiteljskog simbola za prijenos uskladjenja, znanje procesa uskladjivanja i još jednu dimenziju , potpunost , da ste sada spremni i sposobni podučavati druge, one koji dolaze vašim stopama i poželjeti im dobrodošlicu u Obitelj Reikija.

 

POVIJEST REIKIJA

usuireikisl3Ovo je povijest o dr.Mikao Usuiju,osnivaču Usui Reiki sustava prirodnog iscijeljivanja. Jedina priča koju imamo je ona koju je snimila gospodja Takata, Reiki Majstor koju je podučavao Dr. Hayashi, kojeg je pak podučavao i koji je radio sa dr.Usuijem.  Kažu da je dr. Usui bio genije, veliki filozof i naučnik. Bio je kršćanski svećenik i ravnatelj Doshisha Sveučilišta u Kyotu, Japan.

Izazov

Kada se popeo na katedru jedne nedjelje, kasnih 1800. Dr. Usui je primjetio nekoliko studenata u prednjoj klupi. Obično su studenti sjedili odostraga. Jedan od studenata odmah je podigao ruku. Izjavio je da će njih šest maturirati za dva mjeseca. No prije no što odu, želi raspraviti jedno otvoreno pitanje.

 Najprije su željeli znati ima li dr. Usui potpunu vjeru u Bibliju, onako kako u njoj piše!?

„Da.“

Zatim, da li vjeruje da je Isus mogao iscijeljivati polaganjem ruku !?

Opet, dr.Usui je odgovorio  da vjeruje.

Učenik je tada rekao da oni takodjer žele vjerovati, može li im dr. Usui to demonstrirati!? Ukoliko može, neka iscijeli slijepe ili šepave ili neka jednostavno hoda po vodi.

Dr. Usui je odgovorio da iako vjeruje da su se te stvari dogodile, on sam nije naučio kako to raditi.

Student je odgovorio: „ Hvala vam velika, možemo samo reći da je vaša vjera u Bibliju slijepa vjera, koju mi ne želimo imati.“

Odgovor dr. Usuija je bio da on ne može demonstrirati u tom trenutku, ali bi volio jednog dana dokazati da se te stvari mogu učiniti. Rekao je da će otkriti kako to učiniti i da će se tada vratiti i dokazati im.

Nakon toga je dao ostavku, istog trena. Slijedećeg dana je donio odluku proučavati Bibliju u kršćanskim zemljama.

Traganje

Dr. Usui je izabrao Ameriku. Otišao je na sveučilište, moguće Sveučilište u Chicagu, ali nitko nije siguran u koje.

 Otkrio je da se proučavanje Biblije ne razlikuje znatno od onoga što je proučavao u Japanu. Koga god je sreo i pitao, nije znao na koji je način Isus iscijeljivao. Medjutim, dok je bio na sveučilištu, proučavao je druge filozofije i otkrio odlomak u budizmu da je Budha iscijeljivao polaganjem ruku. Proveo je narednih sedam godina u SAD-u proučavajući budizam u nadi da će pronaći formulu iscijeliteljskog umijeća. No , nije uspio.

 Iz SAD-a se vratio u Japan, budističku zemlju. Vratio se u Kyoto u kojem je i ranije živio. Kyoto je bio najnapučeniji grad u Japanu i imao je najveće samostane.

 Odlučio je posjetiti sve samostane, počevši od najvećeg, Shin samostana.

U samostanu Shin, dr. Usui je upitao samostanskog redovnika da li budističke sutre sadrže zapise budističkih iscijeljivanja.

„ Jest.“

Upitao je redovnike Shina da li su ovladali umijećem iscijeljivanja.

Odgovoreno mu je : „ Mi svećenici nemamo vremena za fizičko tijelo, u posezanju za duhovnim rastom. Duhovno iscijeljenje dolazi prvo.“

Dr. Usui je ušao u izuzetno teške situacije, kako bi posjetio druge hramove. Sve priče na koje je naišao bile su identične. Nijedan svećenik ili redovnik nije mogao iscijeljivati.

Za zadnje odredište je izabrao Zen hram. Ovdje je opet čuo priču da su svi svećenici i redovnici vrlo, vrlo zauzeti i da nemaju vremena za iscijeljivanje tijela, ali – bili su sigurni da će jednoga dana, za vrijeme meditacije, primiti to veliko svjetlo i znati kako se iscijeljuje.

Dr. Usui je odlučio ostati u Zen hramu i proučiti i doznati sva njihova tajna znanja. Slijedeće tri godine proveo je proučavajući Sutre, ali bez uspjeha. Nakon toga dobio je dozvolu ostati u Zen hramu i vršiti neovisna istraživanja. Dr. Usui je naučio kineski, jer su japanske Sutre prevedene sa kineskog. Tada je ovladao sa sanskritom, jer je Budha bio hindu.

Dok je radio na sanskritu, naišao je na formulu iscijeljivanja. Nije postojala nikakva mogućnost zabune oko toga što je, ali 2500 godina staru formulu je trebalo interpretirati i testirati.

Rekao je sebi: „Ne mogu garantirati da ću to doživjeti, ali ukoliko ne pokušam testirati, godine proučavanja će biti uzalud potrošene.“

Svećenik je rekao da je Usui hrabar čovjek, te da smije provesti test u hramu. Usui je odgovorio da bi to radije učinio na planini Koriyama, poznatoj kao odlično mjesto za meditaciju.

Meditacija

Dr. Usui je rekao svećeniku : „Testiraću samog sebe 21 dan. Ukoliko se ne vratim u noći 21 dana, u dvadesetdrugo jutro pošaljite potragu da pronadju moje tijelo, bit ću mrtav.“

Prije odlaska rekao je svećenicima : „Proći ću kroz ovu meditaciju bez hrane, samo sa vodom.“

Popeo se na planinu. Na planini je pronašao stari bor, blizu potoka. Složio je na hrpu 21 kamen  i zalijevao ih. Sjeo je ledjima prema drvetu sa kamenjem ispred sebe. Bacio je jedan kamen i započeo meditaciju. Očekovao je neku vrstu fenomena, mada nije znao kako bi to trebalo izgledati. Kao niti kada. Čitao je svete spise, mantrao, meditirao i pio vodu. Hranu nije imao sa sobom. Prolazili su dani i noći. Hrpa kamenja pred njim se smanjivala. Nije se ništa dešavalo. Ništa. Dvadesetprvog dana se probudio prije zore i bacio zadnji kamen. Jutarnje crnilo je bilo gotovo potpuno, bez zvijezda i bez mjeseca. Dr. Usui je meditirao znajući da mu je to zadnji put. Otvorio je oči ne očekujući da će vidjeti bilo što. Ali, na horizontu je primjetio treptaj svijetla, poput svijeće. Instinktivno je znao da je to onaj fenomen koji je očekivao, i kojeg se bojao.

Dr. Usui se pripremio- „Dogadja se i neću čak niti zatvoriti oči. Otvoriću ih što šire mogu i posvjedočiti što se dogadja svjetlu.“

Svjetlo se kretalo prema njemu. Izgledalo je kao da ubrzava kako se približava. Dr. Usui se preplašio, i njegova je hrabrost pokleknula.

„O Svjetlo! Sada imam priliku izmaći mu, izbjeći ga. Što da učinim? Ako me Svjetlo pogodi, mogao bih izgorjeti !  „

Ali , počeo je hrabriti samog sebe:

„ Ovo je najbolje od svega, neću pobjeći! Suočit ću se s njim! Pogodi me! Ako mora tako biti, pogodi me !!! Spreman sam!“

Dok je to govorio, opustio se i širom otvorenih očiju vidio kako ga svjetlo pogadja u središte njegovog čela.

„Uspostavio sam kontakt!“- rekao je dok je padao unatrag od siline. Kada je došao k sebi, pomislio je da je umro. Jer u početku nije osjetio niti vidio bilo što. Svjetlo je nestalo. Čuo je pijetlove u daljini i znao je da će uskoro biti zora. Sjedio je omamljen. Zatim, najedanput je vidio, činilo se da obojeni mjehurići izlaze iz zemlje s njegove desne strane. Milioni i milioni obojenih mjehirića plesali su oko njega u svim duginim bojama, i zatim se pomaknuli na njegovu lijevu stranu. Izbrojao je sedam boja.

„To je fenomen! Blagoslovljen sam danas!“

Veliko bijelo svjetlo došlo je s njegove desne strane. Zlatni simboli pojavili su se jedan za drugim. Zračili su ispred njega kao na filmskom platnu. Kao da govore „zapamti me, zapamti me!“ Nije ih čitao toliko očima, koliko umom. Proučavao ih je i proučavao i zatim rekao:

„Da!“

Prisjetio se svega što je naučio na sanskritu, kako su se simboli pomicali ispred njega. Kao da govore:

„To je to, to je to, to je to ! Zapamti! Zapamti!“

Nakon što je fenomen prošao, rekao je:

„Moram zatvoriti oči i za zadnju meditaciju, molim Te daj mi viziju.“

Zatvorio je oči i vidio zlatne simbole ispred sebe.

 

Čuda

Bilo je gotovo.

„Sada mogu otvoriti oči.“

Kada je ponovo postao svjestan vlastitog tijela, bio je iznenadjen što ne osjeća bol niti glad.

„Osjećam da mi je tijelo dobro. Ustat ću.“

Ustao je.

„Moje noge i stopala su jaki. Postio sam 21 dan i još uvijek osjećam da mogu hodati do Kyota.“

Njegovo tijelo se osjećalo sasvim dobro, kao da je dobro nahranjeno.

„Pa ovo je čudo. Nisam gladan. I osjećam se vrlo lagano.“

Otresao je prašinu sa sebe, pokupio štap i slamnati šešir i zakoračio prvi korak na svom 50 km dugom putu do Kyota. Zen svećenici očekivali su ga do zalaska sunca.

Blizu podnožja planine dr. Usui udario je nožni palac  o kamen. Udarac je podigao nokat. Krv je počela teći. Boljelo je. Bol je pulsirala sa njegovim otkucajima srca. Sjeo je i držao palac u svojim rukama. Bol se smanjila i krv prestala teći.

„Da li je u redu?“

Nastavio je držati palac dok bol nije potpuno prestala. Kada je pogledao palac, bio je zaprepašten i presretan vidjevši da je nokat na svom normalnom položaju. Nije bilo nikakve naznake ozljede osim osušene krvi.

„Ovo je čudo!“

Nešto dalje je naišao na tradicionalnu prostirku i pepeljaru, što je značilo da je u blizini mjesta gdje se objeduje i da su svi dobrodošli. Prišao je starom neobrijanom čovjeku, koji je potpaljivao vatru u hibachi-u.

„Dobro jutro, starče“

„Dobro jutro, dragi moji redovnici, poranio si.“

„Da, znam. Mogu li dobiti nešto preostale riže i nešto čaja?I taj komad norija koji si upravo napravio? Takodjer bih htio i nešto usoljenog kupusa i nešto sušene ribe, ako imaš.“(to je tipični japanski doručak)

Stari je gospodin bio mudar. Posluživao je mnoge redovnike nakon njihovih produženih meditacija na ovoj planini. Znao je izgled sedmodnevnog kruha. Bilo mu je poznato da je ovaj redovnik bio puno dulje bez hrane.

„Ne mogu ti dati rižu i ovu vruću juhu, jer ćeš imati ogromnih problema sa probavom. Nemam lijekova i neću ti moći pomoći. Kyoto je daleko.  Moraćeš čekati dok napravim blagu kašu.“

„Hvala ti. Vrlo si uvidjavan. Ali mislim da ću svejedno jesti ovo.“

Dr. Usui osjećao se vrlo slabo dok je sjedao za stol i čekao hranu. Starac je pomislio: „Pa, ako hoće to napraviti na takav način, neka onda učini tako, ja nisam odgovoran“.

Uskoro se njegova 15 godišnja unuka pojavila donoseći pun pladanj hrane. Plakala je i imala omotan ručnik ispod brade, sa mašnom na vrhu glave.

„Draga djevojko, zašto plačeš?“

Djevojka je plakala: „Dragi redovniče, tri dana i tri noći imam tako strašnu zubobolju i ne mogu prestati plakati. I cijelo to vrijeme ne mogu jesti. Zubar je tako daleko, pa samo patim i plačem.“

Srce dr. Usuija otvorilo se djetetu, ustao je i stavio ruke preko njenog otečenog obraza. Djevojka je počela treptati očima. Dr.Usui je stavio obje ruke preko njenog lica.

Djevojka je uskoro uskliknula: „Dragi moj redovniče, upravo ste učinili nešto magično! Zubobolja je nestala.!“

Dr. Usui nije mogao vjerovati. Nije stvarno znao što može očekivati od te impulsivne akcije.

„Da li je to stvarno!Da li mi govoriš istinu?“

Bila je istina. Brzo je maknula omotani ručnik. I bila presretna.

Usui je rekao: „Da, sada vjerujem da je dobro.“

Blistajući od sreće, dijete mu je zahvalilo, i otrčalo k djedu.

„Pogledaj djede, skinula sam povez! Zubobolja je nestala! On nije obični redovnik. Može činiti magiju.“

Djed je, brišući ruke o svoju pregaču, otišao do dr. Usuija:

„Dragi moj redovniče, učinio si nam veliku uslugu. Zahvalni smo ti. Nemamo novaca, ali u znak zahvalnosti nećemo ti naplatiti hranu. To je sve što ti možemo ponuditi.“

Dr. Usui je rekao: „Hvala vam! Prihvaćam vašu zahvalnost, hvala vam puno. A sad- na moju hranu!“

Kada je to rekao, okrenuo se hrani i počeo žustro jesti štapićima. Jeo je vrlo veselo. Ljudi oko njega su ga gledali u nadi da ovaj čarobnjački redovnik neće patiti od bilo kakovih probavnih smetnji. Malo kasnije, dr. Usui osvrnuo se na ta čuda(3 ili 4). Polaganje ruku na dijete iscijelilo je gotovo trenutno, a on nije osjetio nikakve loše poslijedice prekidajući 21 dnevni post obilnim obrokom.

„Sada sam spreman za pješačenje do Zen hrama, kako sam planirao.“

I bio je.

Doktora je na vratima hrama dočekao mladi poslužitelj. Dr. Usui je priupitao:

„Kako je naš dragi svećenik?“

„Pati od artritisa i bola u križima. U krevetu je, blizu hramske peći.“

Prije nego je otišao posjetiti svećenika, dr.Usui je otišao u vlastitu sobu okupati se i obući čistu odjeću. Zatim su ga odveli do svećenika.

„Dragi moj svećeniče, evo me natrag. Moja meditacija je bila uspješna.“

Oboljelog svećenika je uzbudila ta vijest i želio je čuti detalje.Dr.Usui je odgovorio:

„Da, naravno. I dok razgovaramo, mogu li položiti ruke na vaš svileni prekrivač?“

Bila je kasna noć kada je dr.Usui podijelio i zadnji radosni detalj s njim. Spremao se otići, kada mu je svećenik rekao:

„Moja bol je potpuno nestala. Sada mogu spavati. Peć mi više nije potrebna, moje se tijelo sasvim dobro osjeća – Rekao si da se to zove REIKI ?

(Na japanskom „Reiki“ znači – Univerzalna Životna Energija)

Reiki eksperiment

Dr. Usui spavao je u krevetu prvi puta nakon tri tjedna. Slijedećeg jutra postavio je pitanje hramskim redovnicima:

„Što da radim kako bih eksperimentirao sa Reikijem?“

Poslije dosta rasprave odlučeno je da je najbolji način eksperimentiranja otići u jednu od vrlo velikih sirotinjskih četvrti Kyota. Ona su bila mjesta gdje se mogu naći sve vrste bolesti ili ozljede. Uključujući i lepru. Izabrali su najveću sirotinjsku četvrt. Dr.Usui ušao je u četvrt kao redovnik- prodavač povrća. Obučen kao redovnik, noseći dvije košare povrća koje su visile sa štapa. Prosjaci su se brzo okupili.Dr.Usui im je rekao:

„Molio bih, želio bih postati jedan od vas. Želio bih živjeti ovdje.“

Odgovorili su mu: „Ukoliko želiš ostati ovdje, mi imamo Glavnog. Pozvaćemo ga.“

Nakon kratkog vremena glavni prosjak se pojavio.

„Ako razumijem dobro, želiš živjeti ovdje. Daćemo ti inicijacijsku odjeću.“

Skinuli su dr.Usuija i našli njegov pojas za novac. Glavni prosjak je rekao kako je znao da je novac tamo. I da se i njega treba odreći. Tada je dr. Usuiju bilo dopušteno da se obuče u inicijacijsku prosjačku odjeću- prljave smrdljive rite. Glavni prosjak ga je pitao da što će on raditi u sirotinjskoj četvrti.

„Želo bih da me opskrbite hranom i kolibom za mene samog. Tada mi možete poslati vaše bolesne i ja ću ih iscijeljivati.“

Smatrali su to vrlo dobrom pogodbom.

„Imamo svakakve vrste bolesti ovdje, čak i tuberkulozu i lepru. Nije li te strah dodirivati ih?“

Odgovorio je da se iscijelitelj ne boji bolesti i obećao je raditi od izlaska do zalaska sunca. Dogovorio je  da mu hranu dostavljaju u kolibu.

Dogovor je pao!

Slijedeći dan mnogi su se pojavili pred vratima. Zasnovano na njegovoj vlastitoj teoriji dr. Usui je kategorizirao bolesne. Vjerovao je da je bolest efekt koji je rezultat nekakvog unutarnjeg razloga. Vjerovao je da je kod mladjih pacijenata uzrok plići i da ih je lakše iscijeljivati. I na taj način je radio. Stariji stanovnici četvrti trebali su više tretmana i oporavak je ponekad trajao mjesecima. Mladji su se iscijeljivali puno brže. Dr. Usui je iscijeljene slao u Zen hram, gdje su dobijali novo ime i posao u gradu. Govorio im je da postanu pošteni gradjani i zaborave sirotinjsku četvrt. Jedne večeri, nakon dugih, teških, sedam godina Reiki iscijeljivanja, hodao je kroz sirotinjsku četvrt. Tada je primjetio polupoznato lice.

„Tko si ti?“

„Oh, trebali bi se sjećati. Ja sam jedan od prvih iscijeljenih. Redovnici hrama dali su mi novo ime i našli mi posao. Ali sada sam se vratio. Prosjačenje je lakše nego raditi za sebe samog.“

To je bio najveći šok u životu dr. Usuija. Pao je na tlo i plakao kao malo dijete, slomljenog srca. Većina njegovih prijašnjih pacijenata se vratila u sirotinjsku četvrt. Dr. Usui je shvatio da je nakon svih godina u potrazi za iscijeliteljskom formulom , i svih godina provedenih u sorotinjskim četvrtima, postao preokupiran fizičkom stranom života, a da je u biti duhovno na prvom.

 „Sve su crkve bile u pravu. Shvatio je da je bio u krivu. NE PROSJACI – NEMA VIŠE PROSJAKA !!!(Ponovio je to tri puta)Moja je krivica što su se vratili. Nisam ih naučio zahvalnosti. Ovdje su zato što su pohlepni. Daj, daj, daj – a ništa zauzvrat. Da sam ih prvo naučio duhovnoj strani, a tada iscijelio tijelo, bilo bi učinkovitije. Nema više prosjaka. Nema više iscijeljivanja.“

Dr.Usui okrenuo je svoja ledja sirotinjskim četvrtima. I otišao.

Pohod

Dr. Usui je tada krenuo u pohod kako bi pomogao nesretnim, deprimiranim ljudima. Želio je razveseliti njihova srca, pročistiti karakter, um i tijelo. Pješice je putovao do svakog hrama u Japanu. U svakome je pozvao lokalno stanovništvo da bi poslušali njegova predavanja. Nakon jednog od svojih predavanja sreo je dr. Hayashija, 45- godišnjeg umirovljenog vojnika. Dr.Hayashi je ostao sa dr. Usuijem do njegove smrti. Prije svoje tranzicije, dr. Usui je najavio da će dr. Hayashi nastaviti ovaj Usui sustav umijeća iscijeljivanja.  Dr.Hayashi je kasnije podučavao gospodju Takatu, izmedju 1945. do 1970.godine kada je ona bila jedini živući Reiki Majstor na svijetu. Izmedju 1970. I 1980. Ona je podučila 21 Reiki Majstora. Bila je stara oko 80 godina kada je došlo vrijeme njene tranzicije. Oboje, i dr. Hayashi i gospodja Takata su prakticirali i podučavali Reiki točno kako im je prenio dragi Učitelj dr. Mikao Usui.

 

Dr. Chujiro Hayashi

usuireikisl1Bilo je to na jednom predavanju 25.god. kada kažu da je dr. Usui sreo 45 godišnjeg Hayashija, umirovljenog pomorskog zapovjednika. Dr.Usui je istaknuo Hayashiju da je premlad da bi se umirovio i pozvao ga je da mu se pridruži u njegovom pohodu. Dr.Hayashi mu se pridružio na turneji po Japanu na mnogo godina, nastavljajući njegov sustav iscijeljivanja , nakon smrti dr. Usuija 1930. godine dr.Hayashi prenio je priču o dr. Usuiju gospodji Takati, govoreći da nije promijenio originalni sustav dr.Usuija, iako se govori da je dr. Hayashi taj koji je razvio sustav standardnih položaja ruku, 3 stupnja i njihov proces uskladjivanja.

Otvorio je vrlo uspješnu kliniku u Tokiju, gdje je gospodja Takata postala jednom od njegovih pacijentica. Oko 1941. predvidio je dolazak velikog rata (II svjetski rat) i shvatio da će većina muškaraca biti pozvana, uključujući neke od 10 Reiki Majstora koje je već stvorio. Pa, kako bi sačuvao razvoj Reikija, prenio je svoj kompletan sustav na dvije žene. Svoju vlastitu suprugu Chie i Hawayo Takatu, koju je imenovao svojom naslijednicom. Kao pomorski časnik u pričuvi već je bio unovačen, ali kao Reiki iscijelitelj odbio je oduzeti život. 10.5.1941. ispred nekolicine svojih učenika fizički je zaustavio vlastito srce  i izabrao vlastitu smrt.

 

Hawayo Takata

usuireikisl2Rodjena 1900. u Hanamaulu na otoku Kauai, na Havajima. Njeni roditelji, gospodin i gospodja Otogoro Kawamura , bili su siromašni emigranti iz Japana, koji su radili kao berači ananasa. Gajili su velike nade za svoju kćer i njenu budućnost i nazvali je Hawayo, po teritoriju Havaja. Ali, ona nikada nije bila fizički jaka i bila je premala za rad na plantaži. Umjesto toga, radila je nekoliko povremenih poslova dok je još išla u školu, i nakon završetka škole postala sluškinja u kući vlasnika plantaže. U slijedećih 24 godine uspjela je radom doći do položaja domaćice kuće i knjigovodje. 1917. god. udala se za knjigovodju plantaže  Saiehi-ja, kojeg je opisala kao svjetlo vodilju u svom životu, do njegove rane smrti u 10.1930. od srčanog napada. Napor odgajanja dvije kćeri, kao samohrana majka, ostavilo je traga na njezinom zdravlju. Dobila je astmu, živčanu napetost i bolest žuči. Nakon smrti njezine sestre 1935. Otišla je u Tokio kako bi izvijestila svoje roditelje, koji su se tamo umirovili. Dok je bila u Tokiju, ušla je u Maeda bolnicu u Akasaka-i, gdje su joj dijagnosticirali tumor, žučne kamence i upalu slijepog crijeva. Zbog slabosti dišnog sustava operacija je bila vrlo rizična. Pa ipak, odmorila se tamo nekoliko tjedana i nakon nekog vremena je odredjen datum za operaciju. Noć prije operacije čula je glas koji joj govori da joj operacija nije potrebna. Dok je ležala na operacionom stolu i bila pripremana za anestetik, ponovo je čula isti glas. Kada je to rekla kirurgu i raspitujući se postoji li neki drugi način da riješi svoje stanje, kirurg joj je odgovorio da njegova sestra pohadja kliniku dr. Hayashija i tamo trenira. Slijedećeg dana kirurgova sestra je odvela gospodju Takatu u kliniku dr. Hayashija, gdje je ostala nekoliko mjeseci, primajući redovite tretmane od timova iscijelitelja koji su tamo radili. Gospodja Takata je tražila da je poduče Reikiju, ali su je ispočetka odbijali jer su je smatrali strancem, a dr. Hayashi nije planirao da praksa Reikija napusti Japan. No , gospodja Takata je bila uporna i konačno, nakon intervencije poznatog kirurga, koji joj je rekao za Reiki, u proljeće 1936. primila je prvo uskladjenje u Reiki I. Nastavila je, kako bi primila i Reiki II, ostajući u klinici i postala je dio iscijeliteljskog tima. Vraćajući se kući na Havaje, 1937. Dr.Hayashi ju je dopratio na Havaje,  gdje je zajedno s njom držao predavanja, pomagao u podizanju njene klinike i dao joj Reiki III inicijaciju 22.2.1938.i najavio je kao Majstora i 1941. je učinio svojim naslijednikom.

Unaotoč njegovom insistiranju da ne podučava bez naplate, prenijela je besplatna uskladjivanja svojim prijateljima i rodjacima. No, umjesto da koriste to znanje kako bi iscijelili druge, oni su nastavili dovoditi sve svoje pacijente k njoj, jer nisu imali vjeru u vlastite sposobnosti. Otprilike u to doba njezine sestre su tražile besplatno uskladjenje. Bile su vrlo uzrujane kada ih je odbila. Predložila je da, ako si ne mogu platiti školarinu, možda mogu platiti u ratama. To je bio odgovarajući kompromis sa kojim su se svi mogli složiti. Gospodja Takata kaže kako su kasnije njene sestre govorile kako je to najbolja investicija koju su ikada napravile, bolja od kupovine automobila.

 Gospodja Takata takodjer je kasnije zapisala da od 24 ljudi kojima je dala besplatna uskladjenja, niti jedan nije bio dobroga zdravlja, niti uspješan u poslu. Suprotno ustaljenim mišljenjima, gospodja Takata nije bila kruta osoba u svojim razmišljanjima, već je rasla i širila se na osobnom iskustvu. Pa ipak, priznala je da je razmijena energije u nekom obliku bila neophodna kako bi iscijeljenje bilo učinkovito. Čini se da najviše cijenimo ono za što se moramo potruditi da bi dobili. S vremenom, gospodja Takata je otputovala u SAD, a zatim u Kanadu, šireći znanje Reikija gdje god je išla. Gdje je naišla na ljude koji su bili ozbiljno bolesni trenirala je članove obitelji kako bi mu davali iscijeljenje. Poučavala je Reiki na mnoge različite načine varirajući položaje ruku i čak simbole za koje je smatrala da odgovaraju potrebama njezinih učenika. U poslijednjih 10 godina života podučila je 22 Majstora muškaraca i žena, sve do svoje smrti 11.12.1980.Od tada se Reiki proširio po svijetu sa otprilike 5000 Majstora

 

MORALNI KODEKS REIKIJA

Reiki kodeks govori:

Da treba poštovati sva živa bića, Život iznad svega.

Potreba  je naučiti sebe i druge biti tolerantan, znati i moći oprostiti i otpustiti.

Dozvoliti sebi i drugima slobodno izraziti svoje želje i težnje, iskazati osjećaje.

Naučiti sebe i druge primjetiti ljepotu oko sebe.

Darivati ljubav, primati ljubav i izražavati duboko razumijevanje.

Biti odgovoran prema sebi i drugima i

Iznad svega darovati radost i zadovoljstvo i Biti Radost.

 

PRINCIPI REIKIJA

Samo danas se ne ljuti.

Samo danas ne brini.

Samo danas budi ponizan.

Samo danas čestito radi.

Samo danas budi sućutan prema sebi i drugima.

***************************************************************************************

 Od vremena kada je Dr. Mikao Usui donio, ili ponovno otkrio, metodu iscijeljivanja koju je nazvao Reiki, do danas, ta metoda se razvila i dobila mnoge nove načine, ali i razumijevanje kako polaganja ruku  tako i rada u odsustvu klijenta, na daljinu. Ali i isto tako postala temelj za sve buduće sustave iscijeljivanja i duhovnog rasta, otvaranju prema Božanskom. Neizmjeran je značaj ogromnog doprinosa Dr. Mikao Usui-ja, koji je i na dalje prisutan sa svim praktikantima i Majstorima Reikija, kao Uzašli Majstor. Hvala mu.

usuireikisl6

2020  Song of Silence   globbersthemes joomla templates